Ekološko buđenje

Jeff Bezos poklanja 10 milijardi dolara ekološkim aktivistima i znanstvenicima, no Amazon i dalje ostavlja gadni ugljični otisak

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Amazonova emisija ugljika od 2018. godine je u stalnom porastu, a samo prošle godine, kada je globalno pala za otprilike 7 posto, Amazonova emisija ugljika porasla je 19 posto, na 60,64 milijuna tona što je tri puta više negoli ga u atmosferu pušta cijela HrvatskaJeff Bezos, osnivač Amazona i odnedavni „astronaut“ rekao je u ponedjeljak da će ove godine dati  milijardu dolara bespovratnih sredstava za očuvanje okoliša. Obećanje dolazi putem Bezos Earth fonda, koji je američki tehnološki mogul osnovao 2020. godine.


Zaklada će navodno davati oko milijardu dolara godišnje aktivistima, znanstvenicima i drugim skupinama koje rade na rješavanju globalne klimatske krize, i tako svake godine do 2030.


“Priroda je naš sustav za održavanje života i krhka je. Toga sam se podsjetio upravo u srpnju kada sam poletio u svemir s Blue Originom. Čuo sam prije da gledanje Zemlje iz svemira mijenja perspektivu. Nisam bio uvjeren u to, ali sad vidim koliko je ta izjava istinita. ” – rekao je Bezos u ponedjeljak u New Yorku.
Za početak, zaklada se planira usredotočiti na centralnoafrički „bazen“ Konga, tropske regije Anda i tropski pojas Tihog oceana, a sve su to ključna područja za bioraznolikost. Uz očuvanje žarišta biološke raznolikosti diljem planeta, Bezos ima još jedan cilj ove najnovije donacije, zaštitu 30 posto Zemljinih oceana i kopna do kraja desetljeća. Ovo je jedan od ciljeva u nacrtu UN-ovog sporazuma čiji je naum smanjenje stope izumiranja diljem planete za faktor 10.


“Prirodni svijet danas nije bolji nego prije 500 godina, kada smo uživali u netaknutim šumama, čistim rijekama i netaknutom zraku predindustrijskog doba”, rekao je Bezos u izjavi. “Možemo i moramo preokrenuti ovu anomaliju.”


Bezos je u srpnju odstupio s mjesta izvršnog direktora Amazona, prešavši u ulogu izvršnog predsjednika i predavši uzde Andyju Jassyju. Očekuje se da će sada više vremena provoditi u inicijativama poput Earth Funda i svemirskoj tvrtki Blue Origin. Još nije poznato koje će organizacije dobiti bespovratna sredstva. Navodno će prioritet imati područja gdje su lokalne zajednice i starosjedilački narodi glavni fokus programa očuvanja.


Iako Bezosovo financiranje programa zaštite okoliša dobrodošao, teško je ne vidjeti dozu licemjerja u svemu tome s obzirom da su veliki dio njegovog uglavnom neoporezovanog bogatstva izgradile tvrtke koje imaju visok ugljični otisak. Amazonova emisija ugljika od 2018. godine je u stalnom porastu, a samo prošle godine, kada je globalno pala za otprilike 7 posto, Amazonova emisija ugljika porasla je 19 posto, na 60,64 milijuna tona što je otprilike ekvivalent spaljivanju 140 milijuna barela nafte ili tri puta više negoli ga u atmosferu pušta cijela Hrvatska.


Amazon nastoji smanjiti svoju ovisnost o fosilnim gorivima potezima poput obveze o elektrifikaciji dostavnih vozila. No, za sada Amazon se i dalje oslanja na ogroman broj zagađujućih dostavnih vozila, nepotrebnu ambalažu, pa čak i novu flotu zrakoplova na mlazno gorivo za brzu isporuku stvari nestrpljivim internetskim kupcima.


Također, Amazon Web Services (AWS) troši ogromne količine energije za održavanje svojih servera. Greenpeace je 2019. godine optužio ovu tvrtku za računalstvo u oblaku da je odustala od obećanja da će koristiti 100 posto obnovljivu energiju i rekao da su neki od najvećih AWS podatkovnih centara koristili samo 12 posto obnovljive energije. Naravno, iz Amazona osporavaju ove optužbe navodeći kako su „ponosni što su najveći svjetski korporativni kupac obnovljive energije te da su na putu da do 2025. godine pokrenu 100% poslovanja s obnovljivom energijom – pet godina ispred prvotno postavljenog cilja.“ Čak i nakon što su se druge tvrtke, poput Googlea, udaljile od nuđenja usluga u oblaku kompanijama za fosilna goriva, AWS i dalje navodi Shell, Hess i BP kao korisnike pa se njihove izjave moraju uzeti s „figom u džepu“.


Milijarda dolara godišnje je tek 1 posto od iznosa za koji neki znanstvenici vjeruju da bi mogao spasiti planet od ekološke apokalipse, a teško da je dovoljna da se ponište negativni učinci samo tvrtki u kojima prste ima novopečeni ekološki filantrop Jeff Bezos.