Preveliki utjecaj?

Jedan emoji slomljenog srca Elona Muska na Twitteru bio je dovoljan da sruši vrijednost bitcoina

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Izvršni direktor Tesle tweetao je meme o paru koji se razišao zbog muškog partnera citirajući stihove Linkin Parka, dodavši hashtag #Bitcoin i emoji slomljenog srca što je uzrokovalo novi pad gotovo cijelog tržištaBitcoin je u petak pretrpio cjenovni pad nakon što je Elon Musk objavio tweet kojim je sugerirao kako je prekinuta ljubav između njega i vodeće svjetske kriptovalute.


Večer prije tweeta bitcoin je vrijedio 39.212 dolara, jutro kasnije, u petak pao je na 35.814 dolara, da bi cijena opet pomalo rasla. Prema podacima Coindeska, vrijednost bitcoina u 24 sata nakon Muskove objave pala je za 5 posto. U vrijeme dok ovo pišemo, vrijednost bitcoina iznosi 36.249 dolara.

Izvršni direktor Tesle tweetao je meme o paru koji se razišao zbog muškog partnera citirajući stihove Linkin Parka, dodavši hashtag #Bitcoin i emoji slomljenog srca što je uzrokovalo novi pad gotovo cijelog tržišta. No stvari je u ravnotežu barem djelomično vratio glavni čovjek Twittera Jack Dorsey koji je u petak objavio kako njegova tvrtka za digitalna plaćanja (Square) razmišlja o stvaranju novčanika za Bitcoin.


Nije ovo prvi puta da su objave Muska na Twitteru utjecale na tržište kriptovaluta. Primjerice u svibnju je rekao kako će Tesla prestati prihvaćati Bitcoin kao način plaćanja zbog zabrinutosti zbog njegove potrošnje energije, brišući stotine milijardi dolara vrijednosti s cijelog kripto tržišta u jednom danu.


Musk je također često tweetao o Dogecoinu što je u pravilu rezultiralo divljim kretanjima njegove cijene. To nije dobro sjelo svima u kripto industriji. Suosnivač i direktor BKCoin Capitala, Kevin Kang je u e-mailu rekao MarketWatchu kako „Musk definitivno ima prevelik utjecaj na cijene kriptovaluta“, dok glavni čovjek najveće burze kriptovaluta (Binance), Changpeng Zhao smatra kako „Tweetovi koji naštete financijama drugih ljudi nisu smiješni, i neodgovorni su.“


Muskove objave na Twitteru također su utjecale na imovinu izvan svijeta kriptovaluta. U srijedu su dionice Samsung Publishinga, glavnog dioničara u produkciji “Baby Shark”, poskočile nakon tweeta Muska o viralnoj dječjoj pjesmici.


Nema sumnje da si je Musk priskrbio velik utjecaj na raznim tržištima, no definitivno nije jedini čije objave preko društvenih mreža utječu na cijene određene imovine.


Usprkos turbulencijama ovo je do sada bila dobra godina za ulagače Bitcoina koji je u travnju dosegao rekordnih 64.800 dolara, a usprkos nedavnim padovima u 2021. godini i dalje ima rast od gotovo 30 posto na godišnjoj razini.


Tisuće Bitcoin ulagača okupili su se ovaj tjedan u Miami na kripto-konferenciju, a gradonačelnik Francis Suarez je za CNBC izjavio kako grad aktivno razmatra  plaćanje zaposlenika u kriptovalutama.