Nevolje

Je li MWC u Barceloni otkazan samo zbog koronavirusa? Organizatoru prijete tužbe

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZAGREB Vodeći svjetski sajam mobilne industrije Mobile World Congress (MWC), koji se u Barceloni trebao održati od 24. do 27. veljače, organizatori su ovaj tjedan otkazali uz objašnjenje zabrinutosti zbog koronavirusa, no nagađa se i o drugim razlozima.


Riječ je o prvom otkazivanju nekog većeg poslovnog sajma u Europi koje je objašnjeno zaštitom od širenja koronavirusa.


No, razna su objašnjenja otkazivanja, čime se u četvrtak bave brojni telekom analitičari u svijetu: od toga da je stvarno riječ o strahu i zabrinutosti zbog virusa, do onih da je u pitanju jaki političko-ekonomski utjecaj, pa čak i novi oblik rata za tržište te industrije.
Znakovito je da se istodobno s otkazivanjem barcelonskoga sajma po Europi održavaju brojni drugi svjetski sajmovi, pogotovo turistički, kojima je sada prava sezona, do onih automobilskih, modnih, filmskih i drugih, od kojih za sada nijedan veći i važniji nije otkazan zbog koronavirusa.


Važnost MWC-a za cijelu industriju


MWC se u Barceloni održava od 2006., nakon što je godinama prije toga bio organiziran u Cannesu, te se otkazuje po prvi put u više od 30-godišnjoj povijesti.


Za svjetsku telekom i ukupnu industriju mobilnih tehnologija i komunikacija MWC je uvijek bio vrlo važan, jer osim što je predstavljao najnovije mobilne uređaje, mobitele i druge, te donosio trendove i predviđanja, to je mjesto i dogovaranja poslova, razmjene iskustava, ali i načelnog definiranja raznih zajedničkih standarda u razvoju novih mreža i servisa.


Zadnjih nekoliko godina taj je sajam postao i prilika za razgovore i o dolazećim mobilnim mrežama pete generacije ili 5G, a ove se godine očekivalo i predstavljanje novih uređaja i terminalne opreme za te mreže, čija se komercijalizacija u Europi najavljuje za ovu i iduće tri godine.


Na MWC-u ove je godine nastup planiralo i prijavilo se oko 2500 izlagača iz 200 zemalja, među kojima su gotovo svi veliki i manji telekomi, proizvođači i dobavljači opreme te brojne sotverske i druge tehnološke tvrtke, uključujući i sve najvažnije u tom sektoru iz Kine.


Među izlagačima ove je godine nastup planiralo i nekoliko tvrtki iz Hrvatske, uz ostale i jedna od najjačih domaćih IT tvrtki Infobip, i od kojih su neke na tom sajmu pronašle i svoj globalni put, a osim njih sajam su redovito posjećivali i predstavnici telekoma koji posluju u Hrvatskoj, HAKOM-a, pa u nekim godinama i iz Ministarstva prometa i drugi.


Svake godine sajam u Barceloni je obilazilo i nekoliko hrvatskih novinara, među njih ukupno više od pet tisuća akreditiranih iz svijeta, i svima njima se, kao i izlagačima na svojim web stranicama organizatori sada ispričavaju, uz poziv da se vide u 2021.


Slično poručuju i potencijalnim posjetiteljima sajma, kojih je svake godine više od 100 tisuća, među kojima je uvijek i oko dvije do tri tisuće čelnih ljudi, predsjednika uprava i direktora raznih kompanija, brojni ministri i drugi dužnosnici zaduženi za taj sektor, konzultanti, ali i razne zvijezde iz show biznisa (glumci, pjevači i drugi) koji sajmu daju malo ‘opušteniji’ ton.


Organizator MWC-a je svjetsko udruženje mobilne i telekom industrije GSMA, koje zastupa interese oko 750 telekom/mobilnih operatora iz svijeta te još 400-ak drugih kompanija i čiji je predsjednik Uprave John Hoffman u službenoj izjavi o otkazivanju sajma naglasio žaljenje, ali i zabrinutost zbog širenja virusa.


“Uzimajući u obzir sigurno i zdravo okruženje u Barceloni i zemlji domaćinu, GSMA je otkazala MWC Barcelona 2020,  jer globalna zabrinutost zbog koronavirusa, putovanja i drugih okolnosti onemogućava GSMA da održi taj događaj”, poručio je Hoffman.


Dodao je da su takvu odluku prihvatili i razumiju i njihovi partneri, gradske i katalonske vlasti, a da će GSMA s njima i dalje zajedno raditi za MWC 2021 i buduća izdanja, odnosno bar do 2023. do kada im traje zadnji ugovor.


U 10-ak dana od toga da se ne otkazuje do otkaza


Oko održavanja ili neodržavanja sajma GSMA je sa barcelonskim i katalonskim vlastima razgovarala cijelo vrijeme od pojave virusa, a iz press tima sajma su na upit Hine krajem siječnja o mogućnosti eventulanog otkazivanja zbog koronavirusa odgovorili da neće biti otkazivanja te da su pripremili jake mjere zaštite i preporuke za posjetitelje.


“GSMA potvrđuje da do sada nije bilo utjecaja virusa na registraciju na MWC Barcelona, no pozivamo izlagače i sudionike da provode odgovarajuće smjernice i protokole koji su predloženi od strane WHO-a i drugih zdravstvenih tijela zbog virusa”, odgovorili su tada Hini organizatori.


No, već tjedan poslije, počela su otkazivanja velikih izlagača, od LG-a, potom Sonyja, Amazona, Ericssona, Facebooka, Deutsche Telekoma, Nokije, Vodafone i drugih, te ih je u trenutku odluke o otkazivanju bilo ukupno nešto malo više od 30. Većina njih je te odluke objasnila brigom za svoje zaposlenike i osoblje koje je trebalo raditi na sajmu.


Očito je i to, a neki kažu i sigurno, ubrzalo odluku o otkazivanju, jer se radi o nekim od najvećih izlagača, dok su s druge strane neki svjetski telekom analitičari to otkazivanje pripisali i svađi između vlasti Barcelone i GSMA-e, jer Barcelona nije pristala proglasiti izvanredno stanje, ocjenivši da za to nema razloga.


Sve će to GSMA uzrokovati velike gubitke i troškove, a i samoj Barceloni (hotelima, restoranima, trgovinama i dr.) ‘izbiti’ veliki novac od posjetitelja tog sajma, koji su poznati kao dobri potrošači. Procjenjuje se da taj sajam ukupno donosi više od 500 milijuna eura prihoda.


Organizator: MWC u Barceloni otkazan zbog “više sile”


Nakon što su zbog straha od širenja koronavirusa otkazali telekomunikacijsku konferenciju Mobile World Congress (MWC) u Barceloni, njeni organizatori suočavaju se s potencijalnim financijskim tužbama domaćina i izlagača no u četvrtak su istaknuli kako je do otkazivanja došlo zbog „više sile“.


„Ovo je situacija više sile. Nećemo nagađati, vidjet ćemo što je određeno u ugovorima. Analizirat ćemo svaki od njih. Još uvijek nismo proučili troškove. Kongres smo otkazali zbog epidemije“, rekao je John Hoffman, predsjednik Udruge telekomunikacijskih kompanija GSMA koja organizira kongres, na konferenciji za medije u Barceloni.


Vjeruje kako će GSMA izbjeći penale zbog klauzule o “višoj sili” u ugovorima.


Godišnji kongres tehnološke industrije i telekomunikacija koji u Barcelonu dovodi više od 100.000 posjetitelja trebao se održati od 24. do 27. veljače no otkazan je nakon što su brojni izlagatelji uplašeni mogućom zarazom korona virusom iz Kine odbili doći.


GSMA je odluku o otkazivanju donio zbog otkazivanja dolaska kompanija poput Deutsche Telekoma, Vodafonea, BT-a i Nokije.


„Ne radi se ovdje o ničemu protiv Barcelone ili Španjolske. Niti je ovo odluka temeljena na financijama. Riječ je eksploziji jedne bolesti. Ljudi u svijetu umiru. Na kongresu u Barceloni mi bismo okupili tisuće osoba a to je bio rizik kojeg smo htjeli izbjeći“, dodao je Hoffman čija udruga za organiziranje kongresa ima ugovor do 2023. godine.


„Iskreno želimo okupiti sve svoje članove ovdje u Barceloni na kongresu iduće, 2021. godine“, napomenuo je.


Hoffman je rekao je kako su „europski centri za kontrolu i prevenciju bolesti izdali brojna priopćenja o važnosti ograničavanja i smanjenja susreta s tolikim brojem sudionika“.


Izaslanica španjolske vlade u Barceloni, Teresa Cunillera, rekla je kako „ne postoji nikakva opasnost“ za organiziranje konferencija u tom gradu kao i u čitavoj Španjolskoj. Španjolski ministar zdravstva Salvador Illa rekao je novinarima u Bruxellesu, uoči sastanka s europskim ministrima zdravstva, da nije bilo javne zdravstvene ugroze zbog koje je trebalo otkazati kongres u Barceloni.


„Analizirat ćemo situaciju oko koronavirusa te pojačati mjere suradnje među zemljama EU-a. To je uvijek bio stav Španjolske“, rekao je Illa najavivši bilateralni sastanak s hrvatskim ministrom Vilijem Berošem. Hrvatska do lipnja predsjeda Vijećem EU-a.


Otkazivanjem kongresa u Barceloni pogođeni su lokalni hoteli i smještajni kapaciteti, restorani, mali trgovci i sektor mobilnih telefona te tehnološke opreme.


PIMEC, udruga katalonskih malih i srednjih poduzeća, procijenila je kako će otkazivanje kongresa smanjiti prihode njenim članicama za ukupno 220 milijuna eura.