Svjetska diskografska federacija

Istraživanje: Ljubitelji glazbe vjeruju u ljudsku kreativnost u vremenu AI

Hina

Sting / Foto Igor Soban/PIXSELL

Sting / Foto Igor Soban/PIXSELL

Istraživanje je pokazalo da ljubitelji glazbe cijene autentičnost – gotovo osam od 10 fanova, odnosno njih 79 posto, smatra kako je ljudska kreativnost važna za stvaranje glazbeLjubitelji glazbe smatraju kako je i u vremenima umjetne inteligencije ljudska kreativnost važna za stvaranje glazbe, pokazali su rezultati najvećeg globalnog istraživanja Svjetske diskografske federacije (IFPI), koja predstavlja diskografsku industriju diljem svijeta.


U istraživanju o tome kako fanovi diljem svijeta dolaze u kontakt s glazbom i što misle o njoj, a koje je ove godine prvi put imalo sekciju posvećenu umjetnoj inteligenciji, sudjelovalo je više od 43 tisuće ljudi iz 26 zemalja, priopćila je IFPI.


Istraživanje je pokazalo da ljubitelji glazbe cijene autentičnost – gotovo osam od 10 fanova, odnosno njih 79 posto, smatra kako je ljudska kreativnost važna za stvaranje glazbe.
O nužnosti autorizacije za korištenje glazbe svjedoči što čak 76 posto sudionika smatra kako AI ne smije bez dozvole koristiti ili unositi vokale ili glazbu izvođača, a 74 posto se slaže da AI ne smije biti korišten za kloniranje ili imitiranje izvođača bez autorizacije.


Velika većina fanova također traži potrebu transparentnosti, dok se 73 posto fanova slaže kako sustav AI mora izlistati svu glazbu gdje se koristio.


Prepoznali su i potrebu za ustanovljavanje pravila za sustave AI – njih 70 posto smatra kako treba postoji ograničenje mogućnosti rada AI, a 64 posto da bi vlade zemalja trebale imati ulogu u postavljanju ograničenja što umjetna inteligencije  može, a što ne smije raditi.


Po riječima Frances Moore, izvršne direktorice IFPI-ja, dok fanovi glazbe diljem svijeta vide prilike i prijetnje za glazbu od strane umjetne inteligencije, njihova poruka je jasna, autentičnost je važna.


“Ovo su pravovremeni podsjetnici za zakonodavce dok razmatraju kako implementirati standarde za odgovornu i sigurnu umjetnu inteligenciju”, ocijenila je.


IFPI ima više od 8000 članova – diskografskih kuća širom svijeta, a radi na promicanju vrijednosti snimljene glazbe, zalaže se za prava diskografa i širenje komercijalne upotrebe snimljene glazbe širom svijeta.


Hrvatska diskografska udruga – HDU IFPI Croatia osnovana je s ciljem i zadaćom zastupanja i promicanja interesa hrvatske diskografske industrije te glazbene djelatnosti uopće, unapređivanja i promicanja zakonodavne djelatnosti na području autorskih i srodnih prava te na drugim pravnim područjima.