Jak udarac po džepu

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka odrezao Instagramu rekordnu kaznu

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Istraga je započela 2020.  i bila usredotočena na maloljetnike između 13 i 17 godina kojima je na Instagramu omogućeno da otvore poslovni profil, što je pak značilo da su njihovi telefonski brojevi, odnosno e-mail adrese bili javno dostupniIrski regulator za zaštitu privatnosti podataka donio je odluku o naplati rekordne kazne Instagramu, odnosno tvrtki Meta koja u portfelju ima i najmasovniju društvenu mrežu na svijetu Facebook.


Kazna iznosi čak 405 milijuna eura, posljedica je istrage kojom je utvrđeno da je Instagram na neki način zloporabio podatke o djeci, odnosno propustio ih zadržati privatnima na platformi koja je posebno popularna među mladima, pače maloljetnicima.


Istraga je započela 2020.  i bila usredotočena na maloljetnike između 13 i 17 godina kojima je na Instagramu omogućeno da otvore poslovni profil, što je pak značilo da su njihovi telefonski brojevi, odnosno e-mail adrese bili javno dostupni, što je pak potencijalno olakšalo online predatorima koji ciljaju maloljetnike da lakše dođu do njih, i izložilo djecu riziku za manipulacije raznih vrsta.
Puni detalji istrage i objašnjenje kazne bi će objavljeni drugi tjedan, priopćili su iz ureda irskog Povjerenika za zaštitu podataka (DPC). DPC regulira, odnosno nadzire Facebook, Apple, Google i druge tehnološke divove jer su njihova EU središta redom u Irskoj. S jedne strane, Irska je velikim društvenim mrežama privlačna zbog blage porezne politike, ali čini se da su vrlo strogi po pitanju zaštite podataka.


Tako je DPC otvorio desetak istraga o kršenju zakona po pitanju zaštite osobnih podataka, uključujući tu i tvrtke pod kapom Mete, Facebook i WhatsApp (koji je prošle godine platio 225 milijuna eura kazne zbog neusklađenosti sa zakonima EU), a sad i Instagram.


Očekivano, iz Mete su poručili da nisu zadovoljni odlukom i najavili su žalbu kao i u prijašnjim slučajevima, ali s malo izgleda da će irski regulator promijeniti odluku.


U svoju obranu, Iz Instagrama su poručili da su prošle godine unaprijedili svoje postavke na platformi i uveli nove značajke kako bi podaci o maloljetnicima na mreži ostali privatni.


No, po svemu sudeći, to im je slaba utjeha, jer DPC ih ni ne tereti za nešto što se događalo prošle, već 2020. godine kad je po njihovom mišljenju, šteta za mnoge maloljetne korisnike Instagrama već počinjena.