"App Developer Investigation"

Instagram jača kontrolu: Sami ćete odlučivati tko može koristiti vaše podatke, evo kako

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Pristup aplikacijama trećih strana postao je trn u problemima privatnostii.Facebookov Instagram stišće obruč oko trećih strana koje bi na toj društvenoj mreži mogle koristiti korisničke podatke za prijevare, prenosi MSN. Dodaju novu mogućnost kojom će dozvoliti pojedincima da upravljaju “svim servisima trećih strana na koje se spajaju preko svog računa” na Instagramu. Opciji se može pristupiti preko “postavki” -> “sigurnosti” -> “aplikacije i mrežne stranice”.


Uz to što pružaju korisnu listu svih mrežnih stranica koje imaju pristup vašim Instagram informacijama, dodaju i novi autorizacijski ekran koji od vas traži odobrenje, prije nego podijeli podatke sa specifičnim aplikacijom treće strane. Nove kontrole privatnosti stizat će postepeno, a moglo bi potrajati i do šest mjeseci da postanu svima dostupne.


Pristup aplikacijama trećih strana postao je trn u problemima privatnosti, pogotovo nakon Facebookovog Cambridge Analytic skandala. Skandal je natjerao tehnološkog giganta da suspendira na desetke tisuća aplikacija kao dio korištenja podataka “App Developer Investigation” koja još uvijek traje.
S druge strane Google stvara izvješća o pristupu trećih strana na servisima kao što su Chrome, Gmail, Drive i ostali. Instagram je do sada ograničavao broj API poziva s pet tisuća na dvjesto, po korisniku unutar sat vremena.