Hi-fi iz malih kutija

Idu vam na živce žice i velike zvučničke kutije, a htjeli bi dobar zvuk? Sony ima rješenje

T.I.

Među napredne prednosti ubrajamo i automatsku kalibraciju zvuka. Gdje god postavili RA3000 i RA5000, potrebno je samo uključiti ih i pokrenuti reprodukciju glazbe i oni će se automatski kalibrirati za optimalan zvuk pomoću ugrađenog mikrofona i jedinstvenog Sonyjeva algoritmaSony je najavio dva nova bežična zvučnika sa zanimljivim tehnološkim rješenjima koji će pomoći da svaku prostoriju ispune kvalitetnim zvukom.


Pod imenima SRS-RA5000 i SRS-RA3000 kriju se dva modela koji podržavaju Sony 360 Reality Audio i značajku Immersive Audio Enhancement. 360 Reality Audio prostorni je format zvuka koji omogućuje zvuk od 360 stupnjeva. Izravnijim rječnikom, u Sonyu tvrde da sa zvukom iz zvučnika usmjerenih na sve strane slušatelj ima osjećaj kao da se nalazi u središtu glazbe i doživljava je sferično.


Immersive Audio Enhancement nadograđuje stereo zvuk, odnosno dodaje mu surround efekt.
Skuplji RA5000 je certificiran za Hi-Res Audio i prostornost zvuka osigurava usmjerenošću jedinica. Tri zvučničke jedinice su usmjerene prema gore i vertikalno šire zvuk, tri srednja zvučnika šire glazbu na sve strane horizontalno, plus bas jedinica koja je usmjerena prema dolje.


RA3000 je mnogo bazičniji jer u sebi sadrži jednu širokopojasnu zvučničku jedinicu i dva visokotonca, no to ne znači da su u njemu stvari klasično i tehnološki jednostavno postavljene. Naime, konstruiran je tako da omni direkcijski difuzor širi zvuk sobom u svim pravcima, a sadrži i dva pasivna „radijatora“ zadužena za povećanje dubine basa.

Foto galerija: Sony SRS RA-3000 i SRS-5000Oba modela se spajaju s drugim uređajima preko Bluetootha, i imaju Wi-Fi konekciju.


Ako imate uređaj s ugrađenim Google asistentom ili značajkom Alexa pomoću njega možete glasom upravljati ovim modelima. Samo ih treba dodati u grupu zvučnika pomoću aplikacije Google Home ili Amazon Alexa i nakon toga samo reći što želite, recimo pokrenuti reprodukciju glazbe, promijeniti glasnoću ili nešto drugo.


U reprodukciji digitalne glazbe s raznih izvora, neke su pjesme preglasne, a neke pretihe, pa je potrebno neprestano prilagođavati glasnoću. RA3000 i RA5000 rješavaju taj problem tako što analiziraju svaku pjesmu i automatski ih reproduciraju uz ujednačenu glasnoću.


Među napredne prednosti ubrajamo i automatsku kalibraciju zvuka. Gdje god postavili RA3000 i RA5000, potrebno je samo uključiti ih i pokrenuti reprodukciju glazbe i oni će se automatski kalibrirati za optimalan zvuk pomoću ugrađenog mikrofona i jedinstvenog Sonyjeva algoritma.


Za napomenuti je da je RA3000 otporan na vlagu pa ga se može držati i u kupaonici.


Oba modela bit će dostupna u veljači 2021. Cijene za hrvatsko tržište još nisu istaknute kod domaćeg distributera, za očekivati je da će skuplji model RA5000 koštati oko 4500 kuna, a jeftiniji RA3000 oko 2700 kn.