Mreža budućnosti

HT učinio 5G mrežu dostupnom u Rijeci i još pet gradova

Vladimir Mrvoš

5G/iStock

5G/iStock

Osim u Rijeci, HT je 5G mrežu uveo u komercijalni rad u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Samoboru i Svetoj NedeljiHrvatski Telekom jučer je prvi u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže. U ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje.


– Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj jer predstavljamo mrežu budućnosti. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.


Početak rada 5G mreže je nastavak aktivnosti na gradnji mreže budućnosti koju je Hrvatski Telekom započeo implementirati i testirati u ožujku 2019., a preduvjete za ovaj veliki iskorak ispunio je modernizacijom mobilne mreže.
Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad Hrvatski Telekom stavlja Hrvatsku uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.


– Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu »pametnih i zelenih rješenja« u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru, kaže Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, te objašnjava da HT-ova 5G mreža počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.


Razvijanjem pametnih telefona usporedno se razvijaju i mobilne mreže te je tako svaka generacija novih mreža većeg kapaciteta i dosega. Svaka nova generacija mobilne mreže predstavlja veliki napredak u tehnologiji te omogućuje brže pristupanje internetu s većim brojem istovremeno spojenih korisnika.


Nova 5G mreža je znatno brža od 4G mreže, ali i ima i veću pouzdanost te mogućnost spajanja do milijun uređaja na četvornom kilometru. Upotrebom 5G mreže razvijat će se umjetna inteligencija te se otvara mogućnost njezine široke primjene u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu, a gradit će se i pametna gradska infrastruktura, unapređujući tako način funkcioniranja javnih službi.


Uz ovakvu tehnologiju, vozila će moći komunicirati između sebe i razmjenjivati podatke, primjerice o stanju u prometu, a i s okolinom. Primjerice, automobil može primiti informaciju za koliko će se sekundi promijeniti svjetlo na semaforu, što će vozaču omogućiti bolju reakciju i pridonijeti sigurnijoj vožnji.


Osim što će se razvojem 5G mreže unaprijediti medicina, koja će kirurzima omogućiti pružanje pomoći kolegama u operacijskim salama u stvarnom vremenu, bit će moguće i izvođenje operacija na daljinu preko robotiziranih ruku. U kućanstvu 5G mreža će omogućavati rad pametnih kućanskih uređaja koji koriste umjetnu inteligenciju.


HT svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi uključenu mogućnost korištenje 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivanja 5G mrežom i imati 5G mobitel. Nakon HT-a, i A1 Hrvatska, drugi najveći telekom u državi, objavio je da će do prosinca ove godine omogućiti dostupnost 5G mreže u više od 70 gradova.