Veliko zanimanje

HAKOM: 80 posto hrvatskih općina i gradova s vaučerima WiFi4EU za javni internet

Hina

Foto Screenshot

Foto ScreenshotZAGREB Hrvatska je u trećem krugu dodjele vaučera za besplatni javni internet u sklopu programa Europske komisije WiFi4EU osvojila 72 vaučera, što je uz one iz prva dva kruga ukupno 438 tih vaučera, čime je ‘pokriveno’ gotovo 80 posto općina i gradova, izvijestili su u ponedjeljak iz HAKOM-a.


“Ukupna vrijednost svih 438 osvojenih vaučera u Hrvatskoj je 6,57 milijuna eura. Time je gotovo 80 posto općina i gradova osvojilo vaučere, a većina njih već je implementirala WiFi rješenja na svojim područjima i otvorila mreže za besplatno javno korištenje”, ističu iz HAKOM-a (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti).


HAKOM je hrvatski predstavnik u mreži BCO-a (Broadband Competence Office Network Facility), a u priopćenju su izvijestili da je, nakon procjene prijhava, Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), zadužena pri Europskoj komisiji za provedbu programa WiFi4EU, objavila popis 1.780 općina i gradova iz cijele EU koji su osvojili vaučere
Iz HAKOM-a podsjećaju i da je u prvom krugu dodjele Hrvatska osvojila 224, u drugom 142, a u trećem 72 vaučera, što je ukupno 438. Općine koje u tri dosadašnja poziva nisu uspjele osvojiti te vaučere moći će se ponovo prijaviti na preostali poziv koji će biti objavljen iduće godine, najavljuju iz te agencije.


Među 72 općine i grada koje su u trećem krugu dodjele osvojile WiFi vaučere, a koja se odvijala 19. i 20. rujna, su većinom manja mjesta i sela, ali i primjerice i gradovi Zadar i Hvar te drugi.


Veliko zanimanje sa više od 11 tisuća prijava


Kako se navodi u priopćenju, Europskoj komisiji je u trećem krugu natječaja za WiFi vaučere (u rujnu ove godine), stiglo više od 11 tisuća zahtjeva iz svih zemalja sudionica, i to od ukupno 25 tisuća registriranih općina koje su ostvarile pravo na sudjelovanje.


“Nakon procjene prijava, agencija INEA je objavila popis 1.780 općina i gradova iz cijele EU koji su osvojili vaučere u tom trećem krugu, a u idućih nekoliko dana svaki će podnositelj zahtjeva dobiti pojedinačnu obavijest o rezultatima”, ističu iz HAKOM-a.


Nakon primitka obavijesti, dobitnici vaučera će morati potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a koji je dostupan na portalu WiFi4EU, čime zapravo i ostvaruju pravo na primitak vaučera u vrijednosti 15 tisuća eura.


Maksimalni raspoloživi broj vaučera za svaku zemlju koja sudjeluje bio je u trećem krugu 142, odnosno 8 posto proračuna poziva, a na njega su se prijavile općine i gradovi iz 30 zemalja (države članice EU, Norveška i Island). Sedam zemalja (Španjolska, Italija, Njemačka, Francuska, Rumunjska, Austrija i Mađarska) dostiglo je maksimalni broj vaučera koji su dostupni jednoj državi članici.