Prekretnica u industriji

Greyp G6: Rimac predstavio prvi pametni električni bicikl ove vrste na svijetu

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot YouTube Greyp

Foto Screenshot YouTube Greyp

Prodaja novog Greypa upravo je krenula na webshopu, kupce čeka već 70 primjeraka bicikla, cijena im se kreće od 6.500 do 7.500 eura ZAGREB Greyp G6, prvi pametni električni bicikl te vrste na svijetu iz radionice domaćeg poduzetnika Mate Rimca, večeras je službeno predstavljen u domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.


Prema riječima Rimca, G6 mogao bi biti prekretnica u biciklističkoj industriji jer, osim što je pogonjen električnim motorom koji biciklistu pomaže pri pedaliranju, dolazi s posebnim ugrađenim sustavom spojenim na internet preko kojeg G6 prikuplja podatke u vožnji, prati i pazi na biciklista, pa čak i s njime komunicira preko mobilne aplikacije.


Prodaja novog Greypa upravo je krenula na webshopu, kupce čeka već 70 primjeraka bicikla, cijena im se kreće od 6.500 do 7.500 eura (cca 48.200 – 55.600 kuna), a kako doznaje novac.hr Rimčev je tim već prodao nekoliko primjeraka na neviđeno. Prema njihovoj računici najviše očekuju od izvoza na njemačko, austrijsko i švicarsko tržište, što se tiče Europe, a ozbiljno su ambiciozni i oko izlaska na globalno tržište.
Za razliku od tradicionalnih biciklističkih kompanija, mi smo bicikl razvili oko pogona, ugradnjom hrpe senzora i naprednih mogućnosti povezivanja. Ta je tehnologija, koju danas predstavljamo, važnija i od samog bicikla – naglašava mladi poduzetnik iz Svete Nedelje, čija je tvrtka Greyp Bikes na razvoju modela G6 radila četiri godine.Naime, visoka tehnologija novog G6 plod je suradnje Greypa i Hrvatskog Telekoma (HT). HT je razvio eSIM, tehnologiju temeljenu na Internetu Stvari, koja omogućava Rimčevom e-biciklu da prati preko 50 telemetrijskih podataka u vožnji.Među ostalim, mjeri snagu biciklista, nagib bicikla, G-silu, barometarski tlak, a na temelju tih podataka bicikl sam sudjeluje u vozačkim odlukama. Tako će prateći otkucaje srca vozača prilagoditi snagu električnog motora koji pomaže u pedaliranju ili prateći rutu poslati poziv u pomoć ako detektira da je biciklist u opasnosti. Budući da je neprestano povezan na internet korisnik biciklu može slati naredbe, čak i kada nisu na istoj lokaciji. Može mu, primjerice, u realnom vremenu izdati naredbu „Ugasi se“ sumnja li da ga netko pokušava ukrasti, uslikati sliku preko ugrađenih kamera i objaviti na društvenim mrežama ili mu poslati poruku.– Kao lideri digitalne transformacije Hrvatske stvaramo poticajno okruženje za inovacije i korištenje novih tehnologija. Ponosni smo na partnerstvo s jednom od najinovativnijih domaćih tvrtki Greyp Bikes u kojem smo zajedno uspjeli u potpuno novi proizvod implementirati tehnologiju eSIM, u čijem je razvoju HT predvodnik – ističe Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za privatne korisnike.Uza svu elektroniku i software, G6 je i punokrvni off-road brdski bicikl i nimalo ne zaostaje za prethodnim modelom iz 2015. godine. Pogonjen je baterijom od 700 vatsati, a motor od MPF Drive-a specijalno je prilagođen za Greyp. Novi Greyp dolazi u tri verzije, G6, G6.1 i G6.2. Maksimalna brzina G6 iznosi 25 km/h, a domet s jednim punjenjem je između 70 i 80 kilometara. Okvir je napravljen od kompozita ojačan karbonskim vlaknima, enduro geometrije na 27,5+ gumama, s ovjesom od 150 mm hoda izrađen s RockShox komponentama, piše novac.hr.