kripto budućnost

Glasina ili istina? Amazon će do kraja godine prihvatiti bitcoin kao sredstvo plaćanja?

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Poveći skok Bitcoina uslijedio je nakon pojačanih glasina o kripto planovima Amazona, potaknutih prošlotjednim otkrićem oglasa za posao za tvrtku "Digital Currency and Blockchain Product Lead"Nakon nekoliko frustrirajućih mjeseci pristaše Bitcoina u ponedjeljak su itekako imali razloga za zadovoljstvo s obzirom da je vrijednost najpopularnije kriptovalute porasla za više od 12 posto, odnosno sve do 39,280 dolara što je najviša cijena od sredine lipnja.


Poveći skok Bitcoina uslijedio je nakon pojačanih glasina o kripto planovima Amazona, potaknutih prošlotjednim otkrićem oglasa za posao za tvrtku “Digital Currency and Blockchain Product Lead”.


“Tim za prihvaćanje i iskustvo plaćanja (Payments Acceptance & Experience) traži iskusnog vođu proizvoda za razvoj Amazonove strategije digitalne valute i blokchaina i mape proizvoda”, navodi se u objavi.
Nekoliko dana kasnije, neimenovana insajderica iz Amazona rekao je za City AM da će kompanija Jeffa Bezosa već do kraja “do kraja godine” prihvaćati plaćanja u Bitcoinu, kojeg će slijediti Ethereum, Cardano i Bitcoin Cash. Također, Amazon planira lansirati vlastiti token koji bi uistinu mogao promijeniti igru ​​i potaknuti kupce da koriste njegovu platformu.


“Ovo nije samo prijedlog rješenja za plaćanje kriptovaluta u nekom trenutku u budućnosti – ovo je cjelovit, dobro raspravljani, sastavni dio budućeg mehanizma kako će Amazon raditi” – rekla je insajderica za City AM.


Također je u razgovoru otkriveno da provedba neće potrajati jer “planovi već postoje i na njima se radi od 2019. godine, a ideje navodno dolaze izravno od vlasnika tvrtke, Jeffa Bezosa. Ukoliko je priča zaista istinita, nema sumnje da će Amazon će imati velik utjecaj u kripto svijetu s obzirom da ima potrebne platforme i bazu korisnika koji bi mogli pokrenuti uobičajeno usvajanje kriptovaluta u maloprodajnim transakcijama.


Naime, Amazon je najveće mrežno maloprodajno tržište s preko 200 milijuna članova koji su do prvog tromjesečja 2021. godine bili pretplaćeni na Prime. Također se može pohvaliti sa 197 milijuna posjeta mjesečno na svojoj platformi, a njegov tržišni udio samo raste, posebice otkako je globalna pandemija prisilila ljude da ostanu u kućama.


Amazon od sada službeno nije komentirao svoj kripto projekt. Stoga, sve glasine i nagađanja koja se tiču ​​spomenute inicijative trebaju se uzeti s rezervom.