Kršenje zakona o zaštiti potrošača

Google plaća stotine milijuna dolara odštete jer je u SAD nastavio pratiti korisnike koji su isključili opciju lokacije

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Proces protiv Googlea zajednički je pokrenulo 40 saveznih američkih država, a problem je bio u tome što je Google nastavio pratiti kretanje korisnika koji su na svojim uređajima ugasili lokacijske serviseU najvećoj nagodbi vezanoj uz privatnost u povijesti SAD-a, Google je pristao platiti 391,5 milijuna dolara odštete jer je na nezakonit način skupljao podatke o svojim korisnicima.


Proces protiv Googlea zajednički je pokrenulo 40 saveznih američkih država, a problem je bio u tome što je Google nastavio pratiti kretanje korisnika koji su na svojim uređajima ugasili lokacijske servise. Drugim riječima, nisu znali da im se lokacija i dalje prati.


U sklopu nagodbe Googleu je naloženo da u budućnosti bude transparentan u pogledu praćenja lokacije i da razvije web stranicu koja će ljudima davati do znanja koje podatke o njima prikupljaju.
Iz Googlea su poručili da su pristali na nagodbu, ali da su optužbe bazirane na politikama njihovih „proizvoda“ koji već dugo nisu aktualne. Odnosno, ako je Googleu za vjerovati, oni već dugo ne prate lokacije ljudi koji su isključili lokacijske servise na svojim uređajima.


Državni odvjetnici koji su sudjelovali u procesu protiv Googlea ističu da je praksu nastavka praćenja lokacije korisnika koji su bili uvjereni da ih se ne prati jer su isključili lokacijske opcije na svojim uređajima, Google primjenjivao najmanje od 2014. godine čime su kršili zakone o zaštiti potrošača.


Zašto je Google nastavljao pratiti takve korisnike ima veze s biznisom, odnosno oglašivačkom industrijom. Ukratko, na osnovu lokacije korisnika, lakše je bilo ciljati reklamiranje koje Googleu donosi krupan novac. Konkretno, oko 200 milijardi godišnje, tako da kazna ili odšteta od 400-tinjak milijuna dolara i nije tako drastična kako se na prvu čini.