Let u svemir

FOTO / VIDEO Četiri astronauta poletjela Muskovom kapsulom prema ISS-u, trebali bi stići do utorka ujutro

Hina

Reuters

Reuters

Četveročlanu posadu čine amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker, te Japanac Soichi Noguchi.SpaceX, kompanija milijardera Elona Muska, lansirala je u nedjelju četiri astronauta na let do Međunarodne svemirske stanice (ISS).


Novoprojektirana SpaceX kapsula Crew Dragon, koju je posada nazvala Otpornost, podigla se s rakete SpaceX Falcon 9 iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi.


Let do ISS-a će trajati 27 sati. Četveročlanu posadu čine amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker, te Japanac Soichi Noguchi.
Pristajanje na ISS predviđeno je u utorak u zoru po GMT-u.


Foto galerija: SpaceX lansirao kapsulu s četiri astronauta prema ISS-u Foto: Reuters


Radi se o prvoj šestomjesečnoj “operativnoj” misiji kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Država iz svibnja, nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji.


Reuters


SpaceX, tvrtka koju je osnovao poduzetnik Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od svibnja do kolovoza, tijekom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.


Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem ožujka 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.