Koliko još?

Facebook ponovno usred skandala oko privatnosti: Nakon lozinki, procurili i kontakti korisnika

Portal Novilist.hr

FOTO/PhXere

FOTO/PhXere

Iz kompanije priznaju da su kod više od 1.5 milijuna korisnika prikupili kontakte s popisa za elektroničku poštu bez njihove dozvole.Nije prošlo niti dvadeset i četiri sata od našeg izvještaja Facebookovog problema s lozinkama korisnika, kad je MSN javio o novima. Najnoviji sigurnosni propust se odnosi na prikupljanje kontakata s popisa za e-mailove korisnika, bez njihove dozvole.


Najveća društvena mreža na svijetu, u srijedu priznaje da je lista kontakata „nenamjerno prenijeta na Facebook prateći promjenu dizajna staru gotovo dvije godine, a kompanija je u procesu brisanja istih“.


Iz Facebooka priznaju da je problem počeo još prije tri godine kada su mijenjali proces prijave „korak – po – korak“ prilikom prijavljivanja na platformu. Tijekom promjena, korisnici su mogli prenijeti listu kontakata s e-maila prilikom otvaranja računa da im „pomogne pronaći prijatelje koji već imaju Facebook“, prenosi MSN.
No, u svibnju 2016. Facebook je uklonio jezik koji objašnjava da se popisi kontakata korisnika mogu prenijeti na poslužitelje tvrtke kada se prijave za račun. To je značilo da su u nekim slučajevima popisi kontakata e-pošte korisnika poslani na Facebook bez njihovog znanja ili pristanka.


Glasnogovornik Facebooka je u srijedu izjavio da tvrtka nije shvatila da se to događa sve do travnja ove godine, kada je prestala nuditi provjeru lozinke putem e-pošte kao opciju za ljude koji se prvi put prijave na Facebook.


“Kada smo pregledali korake kroz koje su ljudi provjeravali svoje račune, otkrili smo da su u nekim slučajevima i kontakti e-pošte korisnika nehotice preneseni na Facebook kada su stvorili svoj račun”, dodao je glasnogovornik.Tvrtka kaže da pogrešno učitani popisi kontakata nisu dijeljeni ni s kim izvan Facebooka. 


Ashkan Soltani, bivši glavni tehnički direktor Savezne trgovinske komisije, u srijedu navečer je na Twitteru objavio da to smatra “jednim od najzakonitijih ponašanja Facebooka do danas”.Incident je posljednji u nizu problema privatnosti na Facebooku, koji ima više od dvije milijarde korisnika na globalnoj razini. Tijekom proteklih 18 mjeseci to je uključivalo skandal s podacima Cambridge Analytica i najveću sigurnosnu provalu u njezinoj povijesti.


Mark Zuckerberg je odgovorio na kritike obećanjem da će na platformu uvesti više mjera usmjerenih na privatnost, kao što su šifrirane poruke i bolja sigurnost podataka.