Upiti i upozorenja

Facebook pokrenuo pilot projekt preko kojeg želi suzbiti širenje ekstremnih političkih ideja na ovoj društvenoj mreži

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

U toj inicijativi postoji dvojak pristup, neki od korisnika Facebooka dobili su upit u kojem ih Facebook pita poznaju li nekoga za kog misle da bi mogao postati politički ekstremist, a drugi su pak upozoravani da su možda bili izloženi ekstremističkom sadržajuUpiti i upozorenja koje su jučer preko svojih profila dobivali neki korisnici Facebooka u SAD-u dio su testa koji provodi ova društvena mreža koji proizlazi iz njene vlastite inicijative usmjerene ka borbi protiv nasilnog ekstremizma.


U toj inicijativi postoji dvojak pristup, neki od korisnika Facebooka dobili su upit u kojem ih Facebook pita poznaju li nekoga za kog misle da bi mogao postati politički ekstremist, a drugi su pak upozoravani da su možda bili izloženi ekstremističkom sadržaju.


Prvi korisnici koji su se s ovim sreli dobili su obavijesti tijekom jučerašnjeg dana, zasada samo na „domaćem“ Facebookovom terenu, u SAD-u.
“Ovaj test dio je naših širih napora na procjeni načina pružanja resursa i podrške ljudima na Facebooku koji su se možda angažirali oko ekstremističkih stavova ili im bili izloženi, ili možda znaju nekoga tko je u opasnosti”, rekao je za CNN glasnogovornik Facebooka Andy Stone.


Na stranici podrške na Facebooku pod nazivom “Što mogu učiniti da spriječim radikalizaciju”, Facebook se povezuje s programom Life After Hate’s ExitUSA, za koji Facebook kaže da ljudima pomaže da pronađu “izlaz iz mržnje i nasilja”. Stranica za podršku također daje savjete za stupanje u kontakt s nekim tko pokušava napustiti grupe koje šire mržnju i propagiraju radikalne političke stavove.


Po mišljenju mnogih, ova akcija Facebooka dolazi prekasno i da dugo nije prihvaćao da postoji ozbiljan problem. Facebook se dugo oglušivao na tvrdnje da se preko ove sveprisutne platforme šire rasistički stavovi, mizoginija, neprihvatljivo radikalne političke ideje i s desnice i s ljevice, govor mržnje, lažne vijesti, teorije zavjere, ničim potkrepljeni antiznanstveni stavovi, posebno u s početkom pandemije koronavirusa.