Problemi s privatnošću

Facebook danas protiv aplikacija za prepoznavanje lica, a nekad su ih koristili za svoje zaposlenike

P. N.

FOTO/MaxPixels

FOTO/MaxPixels

Morali ste samo usmjeriti telefon prema određenoj osobi da bi dobili njezino ime i sliku profilaFacebookovo mišljenje o aplikacijama za prepoznavanju lica se u posljednje vrijeme promijenilo. No, čini se da je njegov prijašnji entuzijazam za tehnologiju bio jači nego što se mislilo. Business Insider otkriva da je Facebook razvio internu mobilnu aplikaciju između 2015. i 2016. godine, koja koristi prepoznavanje lica za prepoznavanje zaposlenika i njihovih prijatelja. Morali ste samo usmjeriti telefon prema određenoj osobi da bi dobili njezino ime i sliku profila.


Insider tvrdi da jedna verzija aplikacije može identificirati bilo koga na Facebooku s dovoljno podataka, ali tvrtka je odgovorila da to nije istina. U izjavi za CNET, glasnogovornik popularne društvene mreže kaže aplikacija može otkriti samo zaposlenike i prijatelje koji su “omogućili prepoznavanje lica”. Dodao je i da je aplikacija je zamišljena kao “način za učenje o novim tehnologijama”.


Aplikacija je od tada ukinuta i postoji velika vjerojatnost da više nećete čuti za nešto slično.
U nedavnom okretanju Facebooka prema privatnosti, kompanije pokazuje odmak od prepoznavanja lica. Jedan od razloga za promjenu mišljenja je vjerojatno i pravni postupak. Facebook se bavi tužbom zbog tvrdnji da su bez odobrenja prikupljali podatke o prepoznavanju lica, navodno kršeći  zakon o privatnosti biometrijskih podataka savezna države Illinois.