Društvena mreža

FACEBOOK AFERA Cambridge Analytica prikupljala i podatke 21.517 hrvatskih korisnika društvene mreže

Hina

REUTERS

REUTERS

Svaki korisnik te društvene mreže dobit će jednu ili dvije notifikacije o tome jesu li upotrijebljeni njihovi podaciNOVO 18.40 Među 87 milijuna korisnika Facebooka čije je podatke koristila Cambridge Analytica nalazi se i 21.517 hrvatskih korisnika te društvene mreže.


———————


Korisnici Facebooka će u 18 sati po hrvatskom vremenu saznati jesu li među 87 milijuna onih čije je podatke koristila Cambridge Analytica, prenosi u ponedjeljak BBC.
Svaki korisnik te društvene mreže dobit će jednu ili dvije notifikacije o tome jesu li upotrijebljeni njihovi podaci.


Facebook će korisnicima javiti i koje aplikacije koriste i kakve su podatke one prikupile. Tehnološki div je uoči istrage suspendirao i tvrtku Cubeyou.


Istraživat će se je li ta tvrtka za analizu podataka prikupljala informacije za akademske, a potom ih koristila u komercijalne svrhe, u suradnji sa sveučilištem u Cambridgeu.Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u političkim kampanjama.