Nova kazna

Europska komisija se ne šali s tehnološkim divovima, navodno sprema paprenu kaznu za Apple zbog kršenja zakona EU

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Iako se iznos EU komisije kazne doimlje paprenim, u Appleu se sa 97 milijardi dolara neto profita u prošloj godini neće preznojavati zbog nekakvih 500 milijuna, ali ovo je još jedan pokazatelj da EU zasad nema puno milosti prema samovolji velikih, uglavnom američkih tehnoloških divovaEuropska komisija sprema se Appleu odrezati kaznu od 500 milijuna eura zbog utvrđenih kršenja zakona Europske unije koji se tiču tržišnog natjecanja.


Vijest je u jučerašnjem broju objavio ugledni Financial Times, a optužba se sastoji u tome da je Apple kod pružanja usluga strimanja glazbe preko svojih servisa i uređaja blokirao druge pružatelje istih usluga. Među ostalima i najjači takav servis na svijetu Spotify, jedan od rijetkih divova te vrste koji originalno dolazi iz jedne članice Europske unije, u ovom slučaju Švedske.


Vodstvo Spotifyja je već duže vrijeme u ratu s Appleom, ne samo po pitanju glazbenog servisa, već općenite politike naplaćivanja provizija za prodaju aplikacija preko App Storea. Prije manje od mjesec dana tako je Spotify službeno odaslao otrovne strelice prema Appleu povodom njihov objave da će naplaćivati proviziju od 27 posto za razvojne programere aplikacija, čak i ako aplikacije prodaju mimo njihovog App Storea, nazvavši takav potez „nečuvenim“ i prozivajući Apple da će učiniti sve da zaštite svoj profit.
Iako se iznos EU komisije kazne doimlje paprenim, u Appleu se sa 97 milijardi dolara neto profita u prošloj godini neće preznojavati zbog nekakvih 500 milijuna, ali ovo je još jedan pokazatelj da EU zasad nema puno milosti prema samovolji velikih, uglavnom američkih tehnoloških divova, po pitanju osiguranja tržišnog natjecanja, zaštite privatnosti podataka, a po novom i pravila vezanih uz izazove primjene umjetne inteligencije.


Tako se Google već kreće ka zbroju od 10 milijardi eura kazni, kazne Microsoftu i Amazonu zadnjih godina također dostižu iznose u milijardama.  Facebooku prijeti kazna od 1,3 milijarde eura zbog kršenja EU zakona o privatnosti podataka samo u prošloj godini. Čini se da je tehnološkim divovima isplativije plaćati visoke kazne u EU, nego se pridržavati njenih zakona.


Prema saznanjima FT-a, kazna od 500 milijuna eura za Apple trebala bi biti javno objavljena sljedećeg mjeseca.