Kontroverzna objava

Elon Musk optužio Australiju za gušenje slobode govora. Australski sud mu danas dao za pravo

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Povod sukoba je bio nalog tamošnjeg vladinog povjerenika za e-sigurnost, da Muskov X sa svojih stranica ukloni video zapis krvavog napada nožem u jednoj crkvi u Sydneyu koji se zbio prošli mjesecIzmeđu ostalog, hiperaktivni hiperbogataš Elon Musk se stigne i suditi. Njega tužakaju bivši zaposlenici s dužeg popisa njegovih tvrtki, ponajviše oni nezadovoljnici nakon preuzimanja Twittera kojeg je preimenovao u X, on tuži Sama Altmana i Open AI čiji je suosnivač, jer su navodno izigrali originalnu ideju da misija umjetne inteligencije mora ostati javni resurs namijenjen napretku čovječanstva. Tuži (zasad neuspješno) i nevladinu organizaciju Centar za suzbijanje digitalne mržnje koja je njegov X nakon preuzimanja počela optuživati za širenje rasističkih, antisemitskih i ostalih ekstremnih stavova, a zabilježi tu i tamo pokoji uspjeh na tom polju.


Kolokvijalno rečeno, dao je na sud i australsku vladu, poznatu po tome da se vrlo strogo odnosi prema tehnološkim internetskim  divovima i pokušava braniti od online zagađenja svoj medijski prostor, kao i određene moralne vrijednosti.


Povod je bio obligacijski nalog tamošnjeg vladinog povjerenika za e-sigurnost (eSafety Commissioner), da Muskov X sa svojih stranica ukloni video zapis krvavog napada nožem u jednoj crkvi u Sydneyu koji se zbio prošli mjesec.
Povjerenik je odlučio da je napad u kojem su četiri osobe teško ozlijeđene predstavljao teroristički incident i prikazuje eksplicitno nasilje, te podnio zahtjev sudu za nalog kojim se traži uklanjanje snimke u roku od 24 sata.


Zatraženo, učinjeno, no Musk nije htio pustiti stvar tek tako. Doduše, djelomično su poslušali – blokirali su video samo za područje Australije. Musk se osobno uključio i na svom X profilu izrazio zabrinutost zbog zahtjeva australske vlade da se sadržaj ukloni za cijeli svijet. Nazvao je to cenzurom i opasnim presedanom, jer ako svaka vlada može tražiti da se ukloni neki sadržaj i na područjima nad kojima nema suverenitet, „što bi moglo spriječiti neku zemlju da kontrolira cijeli Internet“.


Nije trebalo dugo čekati odgovora, australski premijer Albanese nazvao je Muska bahatim milijunašem jer misli da je iznad australskih zakona i napomenuo da su druge društvene mreže uklonile sporni sadržaj bez pogovora.


Danas Musk ipak ima razloga biti zadovoljan, njegove riječi o državnoj cenzuri kao da su došle do ušiju federalnog suca Geoffreya Kennetta koji je odlučivao o ovom slučaju, odnosno produženju odluke o skidanju sadržaja napada u crkvi. Naime, sudac je bez posebnih objašnjenja odbio produžiti privremenu zabranu videa sa spornim sadržajem.


Objavio je da će pojašnjenje stići kasnije, pa nije jasno je li ovakva odluka na ruku X-a i Muska donesena jer je riječ nekim proceduralnim razlozima ili je razlog više suštinski i zadire u sferu slobode govora odnosno cenzure.


Iako se ova odluka u svjetskim medijima karakterizira kao velika Muskova pobjeda, on je sam danas na X-u komentirao da na to ne gleda tako, kao na natjecanje s bilo kim.


„Jednostavno ne mislim da bismo trebali gušiti pravo Australaca na slobodu govora“ – ustvrdio je trenutno treći najbogatiji čovjek na svijetu.