slučajni biznis

Dok je zbog novog soja korona virusa vrijednost kriptovaluta padala, one nazvane Omicron je eksponencijalno rasla

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Rast vrijednosti od 800 posto se vjerojatno dogodio jer je Svjetska zdravstvena organizacija novom soju koronavirusa nadjenula isto ime – omicron, na temelju 15. slova grčke alfabetaMeđu ulagačima u dionice i kriptovalute proteklih je dana zavladala nesigurnost izazvana, između ostalog, pojavom novog soja koronavirusa, o kojem se još uvijek ne zna dovoljno, zbog čega su tržišta u tjednu Crnog petka manje-više svijetlila „crveno“.


No, nekima se – očito sasvim slučajno – zbog novog soja osmjehnula sreća. Dok je bitcoinu, ethereumu i ostalima uglavnom padala vrijednost, kriptovaluta pod nazivom omicron (OMIC) koja radi na Arbitrum Network-u („fork“ Olympusa iz studenog) tijekom vikenda je porasla za više od 800%.


Riječ je o digitalnom altcoinu lansiranom tek prije nekoliko tjedana, kojim se trgovalo po cijeni sve do 675 dolara za coin. Podržava ga tek jedna decentralizirana mjenjačnica u svijetu (SushiSwap).
S obzirom kako se malo zna o projektu može se nagađati kako je popularnost stekao sasvim slučajno, odnosno rast vrijednosti se vjerojatno dogodio jer je Svjetska zdravstvena organizacija novom soju koronavirusa nadjenula isto ime – omicron, na temelju 15. slova grčke alfabeta.


Interes za ovom kriptovalutom u kratkom je vremenu generirao preko 300.000 dolara prometa, no kako je riječ o zaista marginalnom projektu, teško da su se time obogatili mnogi. Vodeće svjetske kriptoburze čak nemaju niti dovoljno podataka o ovoj kriptovaluti da bi izračunale njezinu tržišnu kapitalizaciju.