Ekološki iskorak

Coca-Cola napravila nove boce od 100 posto biljne plastike

T.I.

Foto: Coca Cola

Foto: Coca Cola

Objava dolazi nakon što je Coca-Cola treću godinu zaredom proglašena najvećim svjetskim zagađivačem plastikom od strane udruge Break Free From PlasticaKako potrošači donose odluke ne samo na temelju onoga što se nalazi unutar pakiranja, već i na samom pakiranju, tvrtke koje se bave hranom i pićem posvećuju tom momentu puno pažnje. Malo tko je bolji u tome od kompanije Coca-Cola koja je objavila prototip svoje prve boce napravljene od 100% biljne plastike (bPET), proizvedene korištenjem tehnologija za koje kaže da su sada spremne za komercijalno korištenje u cijeloj industriji.


Najavljeni prototip isključivo koristi materijale iz obnovljivih izvora biljnog podrijetla, uklanjajući sav sadržaj na bazi nafte iz boce, ne računajući etiketu i poklopac. Prema tvrtki, to predstavlja značajan tehnološki korak naprijed u smanjenju PET-a na bazi ulja u komercijalno proizvedenim bocama.


Zasad je proizvedena ograničena serija od približno 900 boca. Coca-Cola kaže da se pakiranje može reciklirati unutar postojeće infrastrukture za recikliranje, uz PET iz izvora na bazi ulja.
U skladu sa ambicijom da do 2050. postane poslovanje s nulom ugljika, Coca-Cola je nedavno objavila cilj da će do 2025. godine koristiti tri milijuna tona manje plastike iz izvora na bazi nafte. Ovisno o rastu poslovanja, to bi navodno rezultiralo približno 20% manje netaknute plastike dobivene iz fosilnih goriva diljem svijeta nego danas. Tvrtka procjenjuje da će emisije ušteđene novim 100% recikliranim bocama iznositi ekvivalent “uklanjanju 2.120 automobila s ceste na godinu dana”.


Objava dolazi nakon što je Coca-Cola treću godinu zaredom proglašena najvećim svjetskim zagađivačem plastikom od strane udruge Break Free From Plastica. Boce Coca-Cole najčešće su pronađene razbacane po plažama, rijekama, parkovima i drugim mjestima u većini ispitanih nacija, i to u količini većoj nego dva sljedeća globalna zagađivača (PepsiCo i Nestlé) zajedno. Slično istraživanje agencije Tearfund iz ožujka 2020. pokazalo je da su Coca-Cola, PepsiCo, Nestle i Unilever četiri tvrtke odgovorne za većinu svjetskog onečišćenja plastikom.


Prelazak na nešto ekološki prihvatljivije materijale Coca-Cole i sličnih kompanije definitivno nije altruistički potez. U studiji koju je prošlog rujna objavila tvrtka Shorr Packaging, 58% ispitanika je reklo da je vjerojatno ili vrlo vjerojatno kupovalo prehrambene proizvode u pakiranjima u kojima je jasno navedeno da se mogu reciklirati ili ponovno upotrijebiti.


U svijetu se godišnje proizvede 396 milijuna tona plastike, a prema procjenama reciklirani PET čini samo oko 12% do 14% plastične ambalaže. Uz prelazak na plastiku koja se više može reciklirati u svojoj ambalaži, Coca-Cola i druge tvrtke moraju motivirati potrošače na recikliranje svojih boca umjesto da ih bace u „obično“ smeće.