Dan novih tehnologija

Budućnost medicine: Printanje ljudskih organa već se naveliko primjenjuje

Vladimir Mrvoš

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Obrazovanje kao preduvjet za vrhunske proizvode provlačilo se kroz sve teme znanstveno-popularnog skupa Dan novih tehnologijaRIJEKA U Digitronu u Bujama, napravljen je prvi džepni kalkulator u Europi, a oružane snage SAD-a kupovale su čipove u RIZ-u u Zagrebu, jer ih same nisu mogle proizvesti, rekao je prof. dr. sc. Petar Biljanović na tehnološkom skupu DaNTe koji je jučer održan u prepunoj Gradskoj vijećnici u Rijeci. Danas smo tu gdje jesmo, rekao je Biljanović, ali ni tada nije bilo lako, za nove ideje. Tadašnji Digitron izgradili su moji studenti u Bujama jer su u Zagrebu rekli da se ne bave ozbiljnim stvarima, jer da su tada ozbiljne stvari bile televizor, radio i gramofon.


Deseti jubilarni DaNTe ponovo je uspio popuniti i galeriju Gradske vijećnice, kojoj se obratio i prof. dr. sc. Vedran Mornar ne samo u ulozi ministra već i u ulozi profesora, pitajući prisutne razumiju li neke riječi i iz udžbenika za osnovnu školu s kojom se danas  opterećuju djeca. Djeca uče potpuno nepotrebne stvari, a ne ono što im treba, a za promijeniti takve stvari zbog različitih lobija i interesa ne bi bilo dovoljno ni 12 godina, tvrdi ministar Mornar.  


 

U Švicarskoj automehaničari, »vrbuju« djecu već u osnovnoj školi, koja za tri godine završe zanat i vrijede na tržištu rada kao jedan ministar u Hrvatskoj. I atraktivna zanimanja poput molekularnog biologa, uče se u srednjoj školi i mladi nakon što je završe bez problema mogu naći posao i to bez završenog studija tog usmjerenja. Problem je kod nas što svi završavaju srednju školu s minimalnim znanjem, što se vidi po katastrofalnim rezultatima mature u odnosu na ocjene tijekom redovnog srednjoškolskog obrazovanja, kaže Mornar.Obrazovanje kao preduvijet za vrhunske proizvode provlačio se kroz sve teme skupa DaNTe kojeg tradicionalno početkom studenog organiziraju Zavod za informatičku djelatnost Grada Rijeke i ICT udruga MIPRO. Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost, naveo je da dok se u nekim zemljama kao obvezni predmet već uvodi robotika, kod nas je informatika tek izborni predmet.


Pametni grad


Na skupu je predstavljen projekt niskopodnih vlakova iz Končara, u cijelosti domaći proizvod  koji rješavaju ne samo međugradski već prvenstveno brzi gradski prijevoz, što bi u budućnosti bio i idealno rješenje za povezivanje istoka i zapada Rijeke. Pametni grad (Smart City) bio je tema više predavanja, a naglasak je stavljen na obradu velikog broja podataka, čemu će pomoći i superračunalo Bura koje je prof. dr. sc. Zlatan Car predstavio brojnoj publici koja je zbog toga došla i iz Zagreba, ali i iz inozemstva. Predavači poput Slavka Vidovića iz Infodoma koji je govorio »pametnim gradovima« u kojima imamo super obrazovane ljude i vrhunsku opremu, a slabu produktivnost, Ante Mandić iz IN2  koji je pokrenuo temu o socijalnoj fizici. Tandem Zoran Arambašić i Vladimir Skender iz VIPneta govorili su o novostima širokopojasnog interneta i predstavili 5G mreže potaknuli su brojna pitanja za diskusiju koja je uslijedila. Ipak najzanimljivije predavanje o budućnost koja nas očekuje u aditivnoj proizvodnji u medicini održali su prof. dr. sc. Mladen Šercer i Miodrag Katalenić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.


Pokazujući rezultate u printanju ljudskih organa, koje se već uveliko primjenjuje u medicini, prof. Šercer u šali je rekao da je medicina u toj domeni toliko napredovala da ga ne bi začudilo da se u negdje u publici nalazi i potpuno »isprintani« čovjek.