I to se dogodilo

Britanska porezna uprava prva u svijetu na ime duga zaplijenila digitalnu NFT imovinu

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Zapljena prvog NFT-a služi kao upozorenje svima koji misle da mogu koristiti kriptoimovinu kako bi sakrili svoj novac od HMRC-a" - prijeteći je poručio je Nick Sharp, zamjenik šefa britanske porezne upravePorezna uprava Ujedinjenog Kraljevstva (HMRC) prva je u svijetu koja je kao zaplijenjenu imovinu proknjižila – nezamjenjivi digitalni token na blockchainu, poznatiji kao NFT, prenosi BBC.


“Zapljena prvog NFT-a služi kao upozorenje svima koji misle da mogu koristiti kriptoimovinu kako bi sakrili svoj novac od HMRC-a” – prijeteći je poručio je Nick Sharp, zamjenik njihovog direktora za gospodarski kriminal.


U istrazi koja je obuhvatila čak 250 lažnih kompanija, koje su međusobno “poslovale” na način da se u konačnici izbjegne plaćanje PDV-a, zasada je uhićeno troje ljudi, a ukupna vrijednost prevare postavljena je na oko 1,4 milijuna funti.
Vlasti kažu kako je organizirana skupina koristila “sofisticirane metode” da sakriju svoj identitet, poput lažnih adresa i identiteta te pre-paid mobilnih usluga, a izdavali su i lažne račune kako bi se činilo da obavljaju legitimne poslovne aktivnosti. Među metodama skrivanja tijeka novca našla se i kupnja NFT-a, a zaplijenjeno je i oko 5.000 funti u kriptovalutama.


“Neprestano se prilagođavamo novim tehnologijama kako bismo održali korak s kriminalcima te onima koji izbjegavaju porezne obveze ili skrivaju svoju imovinu”- poručio je Sharp.


Ukratko, NFT-ovi su imovina u digitalnom svijetu koja se može kupiti i prodati, ali koja nema opipljivi fizički oblik. Pojavili su se 2014. godine, a mogu se smatrati potvrdama o vlasništvu za virtualnu imovinu. NFT-ovi imaju jedinstven digitalni potpis tako da se mogu kupiti i prodati koristeći tradicionalnu valutu ili kriptovalutu, kao što je bitcoin. Dok je bitcoin hvaljen kao digitalni odgovor na valutu, NFT-ovi su reklamirani kao digitalni odgovor na kolekcionarske predmete, ali mnogi skeptici strahuju da je to „balon“ koji čeka da prsne.


Vrijednost zaplijenjenih NFT-ova zasada nije određena, a sama istraga se nastavlja.