Strateško ulaganje

Britanci rade najmoćnije superračunalo na svijetu. Evo za što će ga koristiti

Hina

Ilustracija: skeeze from Pixabay

Ilustracija: skeeze from Pixabay

Računalo će biti stavljeno na raspolaganje državnom meteorološkom zavodu a koristit će se za preciznije predviđanje oluja, odabir najprikladnijih mjesta za obranu od poplava i predviđanja promjena klime na ZemljiBritanska vlada najavila je u ponedjeljak da će izdvojiti 1,2 milijarde funti za izradu »najmoćnijeg računala u svijetu« koje bi trebalo omogućiti izradu preciznijih meteoroloških i klimatskih prognoza.


Računalo će biti stavljeno na raspolaganje državnom meteorološkom zavodu a koristit će se za preciznije predviđanje oluja, odabir najprikladnijih mjesta za obranu od poplava i predviđanja promjena klime na Zemlji.


Od novog će računala koristi imati i zračne luke koje će se moći na vrijeme pripremiti za eventualne poremećaje u zračnom prometu. Energetski sektor će pak moći spriječiti eventualne nestanke struje i nagle skokove napona u mreži.
Postojećim superračunalima meteorološkog zavoda istječe tok trajanja krajem 2022. godine. Novo će računalo u prvoj fazi ušesterostručiti računalne kapacitete zavoda, poručila je vlada u ponedjeljak.