Novi pristup

Bidenova administracija ukinula Trumpove zabrane kineskih aplikacija poput TikToka. Ali…

Foto: Reuters/iStock

Foto: Reuters/iStock

Biden nema bitno različito mišljenje o kineskim pokušajima zlouporabe digitalne tehnologije od Trumpa, ali se odlučio na diplomatskiji i zakonitiji način zaštite interesa SAD-a, od partikularnog iskaljivanja ljutnje zabranama rada tvrtkama koje na kraju zbog niza razloga nisu ni stupile na snagu, kao što je bio slučaj sa TikTokomSAD službeno ukidaju zabranu niza kineskih aplikacija koje je uvela administracija bivšeg predsjednika SAD-a Trumpa. Joe Biden izdao je izvršnu naredbu za ukidanje odluka njegovog prethodnika da zabrani aplikacije poput TikToka, WeChata i osam drugih komunikacijskih i financijsko-tehnoloških aplikacija povezanih s Kinom.


Uz ovu odluku Biden je, prema navodima CNN-a, uputio novi zahtjev Ministarstvu trgovine da provede i procijeni moguće sigurnosne rizike za Amerikance i SAD. Zahtjev u osnovi pokriva aplikacije koje su “u vlasništvu, pod nadzorom ili kojima upravljaju osobe koje podržavaju strane protivničke vojne ili obavještajne aktivnosti, ili su uključeni u zlonamjerne cyber aktivnosti ili uključuju aplikacije koje prikupljaju osjetljive osobne podatke.


Povodom ovog slučaja oglasila se i Bijela kuća službenim priopćenjem.
„Administracija Bidena zalaže se za promicanje otvorenog, interoperabilnog, pouzdanog i sigurnog Interneta, zaštitu ljudskih prava na mreži i izvan nje te podržava živahnost globalne digitalne ekonomije. Određene zemlje, uključujući Narodnu Republiku Kinu, ne dijele te vrijednosti i nastoje iskoristiti digitalne tehnologije i podatke Amerikanaca na načine koji predstavljaju neprihvatljive rizike nacionalne sigurnosti, istovremeno unapređujući autoritarne kontrole i interese. ”


Drugim riječima, Biden nema bitno različito mišljenje o kineskim pokušajima zlouporabe digitalne tehnologije od Donalda Trumpa, ali se odlučio na sistematskiji, diplomatskiji i zakonitiji način zaštite interesa SAD-a i njezinih građana, od partikularnog iskaljivanja ljutnje zabranama rada određenim tvrtkama koje na kraju zbog niza razloga nisu ni stupile na snagu, kao što je bio slučaj sa TikTokom.


Da jer tome tako svjedoči i zakon koji je ovaj tjedan glatko prošao u inače vrlo polariziranom američkom Senatu. Tim zakonom – koji mora još proći proceduru odobrenja u Zstupničkom domu Kongresa – odobrava se oko 190 milijardi američkih dolara subvencija za jačanje američke tehnologije i istraživanja – a odvojeno bi se odobrilo trošenje 54 milijarde dolara za povećanje američke proizvodnje i istraživanja poluvodiča i telekomunikacijske opreme, kako bi se smanjila ovisnost o uvozu komunikacijske opreme i čipova, čija je nestašica zaustavila mnoge proizvodne linije u automobilskoj industriji na zapadnoj hemisferi.


Ovim zakonom, kojeg su kineske vlasti već osudile kao paranoju usmjerenu protiv Kine, Bidenova administracija služi se metodom mrkve i batine. Dok s jedne strane oslobađa novac za sufinanciranje američkih tehnoloških napora i povećanja kapaciteta proizvodnje nužnih dijelova poput čipova, s druge sadrži i neke restriktivne odredbe. Umjesto opće zabrane TikToka, nacrt zakona, recimo, donosi zabranu preuzimanja ove popularne društvene mreže na vladine uređaje. Isto tako, SAD po ovom zakonu više neće dozvoljavati kupnju bespilotnih letjelica koje proizvode i prodaju tvrtke iza kojih stoji kineska vlada.


Također predviđa obvezne sankcije kineskim subjektima za koje se utvrdi sudjelovanje u kibernetskim napadima ili krađi američkog intelektualnog vlasništva, a predviđa i pregled nadzora izvoza predmeta koji bi se mogli koristiti za potporu kršenju ljudskih prava.