Prevršio mjeru

“Apsolutist slobode govora” Musk suspendirao Twitter račun Kanyea Westa zbog poticanja na nasilje

T.I.

Foto: Jason Persse/Wikimedia Commons

Foto: Jason Persse/Wikimedia Commons

Kap koja je očito prelila čašu je objava slike Davidove zvijezde u kojoj je nacrtana i mala „svastika“, a da ne bude sumnje da je Kanye West aka Ye sasvim "odlijepio", svjedočili smo jučer kad je hvalio Hitlera za neke dobre potezeElon Musk ne prestaje uznemiravati duhove nakon preuzimanja Twittera i kaotične dosadašnje vladavine, ispunjene nedosljednostima, uvođenju zabrinjavajućih pravila komuniciranja, vraćanju profila ljudima koji šire dezinformacije, služe se govorom mržnje, govore otvoreno rasistički ili seksistički…


Musk je to opravdavao stavom da je on „apsolutist slobode govora“, no čini se da je odustao od tog garda i da postoji granica koja se može prijeći. Naime, danas je suspendirao Twitter profil Ye-a, prije znanog kao Kanye West. Nekad slavni reper, modni guru i celebrity uglavnom po liniji braka s notornom Kim Kardashian, nije prvi put suspendiran. Nakon njegovih kontroverznih antisemitskih ispada, uklonjen je s Twittera, da bi mu profil koji je imao 30 milijuna pratitelja, bio vraćen prije dva mjeseca, prije negoli je Musk preuzeo društvenu mrežu.


Kap koja je očito prelila čašu je objava slike Davidove zvijezde u kojoj je nacrtana i mala „svastika“, a da ne bude sumnje da je Kanye West sasvim “odlijepio”, svjedočili smo jučer kad je Ye dao intervju na podcastu teoretičara zavjere Alexa Jonesa u kojem je između ostalog hvalio Hitlera za neke dobre poteze. Nakon antisemitske tirade zadnjih mjeseci, Ye je nadmašio samog sebe u ludosti, hvaleći režim u kojem bi ekspresno završio u logoru, samo na osnovu boje svoje kože.
Na to čak ni „apsolutist slobode govora“ nije mogao ostati ravnodušan, pa od danas na mjestu profila YE-a stoji “account suspended”, a u pojašnjenju da je razlog „poticanje na nasilje“.


U odgovoru jednom od korisnika Twittera koji je tražio da „sredi“ YE-a, Elon Musk je pojasnio potez:


“Dao sam sve od sebe . Unatoč tome, opet je prekršio naše pravilo o zabrani poticanja na nasilje. Račun će biti suspendiran“.


Musk je u proteklih nekoliko mjeseci javno proklamirao da ima previše ograničenja u izražavanju na Twitteru. Prošlog tjedna je najavio da će platforma omogućiti “opću amnestiju” za neke suspendirane račune. No, po slučaju Ye-a, čini se da granica slobode izražavanja postoji, čak i kad je u pitanju „apsolutist slobode govora“ Musk.