Trumpovo nasljeđe

Apple zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a seli dio proizvodnje u Vijetnam

T.I.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

I nakon što je odlazak Trumpa iz Bijele kuće gotova stvar, Apple svejedno očito smatra da odnosi SAD-a i Kine neće previše otopliti nakon promjene administracije u SAD-uKad su u pitanju politički odnosi, Kina i Tajvan su desetljećima bili kao pas i mačka. Nije ni čudo s obzirom da je građanski rat u Kini koji je trajao do 1949., podijelio naciju tako da je nacionalistički čelnik Čan Gaj-šek i oponent Mao Ce-tungu, odnosno Komunističkoj partiji, pobjegao na Tajvan i tamo uspostavio Republiku Kinu, u biti vojnu diktaturu koja je s vremenom evoluirala u demokraciju. No, kad je novac u pitanju, suradnja Tajvana i Kine funkcionira po sistemu para vrti tamo gdje burgija neće. Tako jedna od najvećih tehnoloških tvrtki na svijetu, tajvanski Foxconn svoje pogone u kontinentalnoj Kini gradi još od 1974. O kakvoj je tvrtki riječ, najbolje govori činjenica da zapošljava preko 800 tisuća ljudi, i da proizvodi oko 40 posto svjetske produkcije uređaja potrošačke elektronike u pogonima širom svijeta, i to ništa pod svojim imenom nego je ugovorni proizvođač za najveće elektronske tvrtke u svijetu, od Microsofta do HP-a, od Sonya do Applea.


Kinesko-tajvanski odnosi više nisu problem, barem što se biznisa tiče, ali od dolaska Trumpa na vlast raznim poslovima prijete sve lošiji odnosi Kine i SAD-a. I nakon što je odlazak Trumpa iz Bijele kuće gotova stvar, Apple svejedno smatra da odnosi SAD-a i Kine neće previše otopliti nakon promjene administracije u SAD-u pa je od Foxconna zatražio da dio proizvodnih kapaciteta prebaci u susjedni Vijetnam. Kako doznaje Reuters, nove proizvodne linije će početi funkcionirati u prvoj polovici naredne godine. U tim novim pogonima u Vijetnamu proizvodit će se dio produkcije iPada i MacBook kompjutera. Prema Reutersovim izvorima, Apple se za ovaj potez odlučio kako bi proširio opcije u lancu opskrbe upravo zbog stalnih trgovinskih sporova između SAD-a i Kine.


Kako piše The Verge, iPad ili MacBook modeli ne bi bili prvi Apple uređaji koji se proizvode u Vijetnamu. Naime, ove godine je tamo započela proizvodnju AirPods Pro slušalica.
Da priča koju saznaje Reuters ima temelja svjedoči i vijest financijskog časopisa Nikkei objavljena ovaj tjedan da Foxconn planira investirati 270 milijuna dolara u Vijetnam kako bi proširio svoje proizvodne kapacitete. Sam Foxconn najavio je da će s vremenom dislocirati 30 posto proizvodnih kapaciteta u Kini u druge zemlje.