Uzbuđenje raste

Apple večeras predstavlja novi iPhone 13. Evo koje novitete očekivati

T.I.

Sva četiri najavljena modela (iPhone 13, 13 mini, 13 Pro te 13 Pro Max), bit će prilično slični kao i njihovi prethodnici, s razlikom u takozvanom „notchu“, hardverskom utoru na gornjoj prednjoj strani telefona unutar kojeg je smještena kamera za snimanje selfijaMjesecima već slušamo neprekidnu rijeku glasina o nadolazećim proizvodima tvrtke Apple koja će danas u 19 sati po hrvatskom vremenu predstaviti novu generaciju iPhonea, odnosno četiri modela iPhonea 13 koja ne bi trebala donijeti nikakvu revoluciju na tržište, već klasična poboljšanja koja će zasigurno kao i svake godine privući vojsku obožavatelja tehnološkog giganta iz Cupertina.


Od novih uređaja ne treba očekivati drastične promjene u dizajnu što nije ni čudno s obzirom na količinu noviteta modela iz 2020. godine. Prema Bloombergu, inženjeri Applea na iPhone13 gledaju kao “S” verziju prethodnog modela. Apple je u prošlosti godinama koristio oznaku “S” u kojoj su modeli iPhonea sadržavali više manjih ažuriranja.


Sva četiri najavljena modela (iPhone 13, 13 mini, 13 Pro te 13 Pro Max), bit će prilično slični kao i njihovi prethodnici, s razlikom u takozvanom „notchu“, hardverskom utoru na gornjoj prednjoj strani telefona unutar kojeg je smještena kamera za snimanje selfija. Očekuje se da će u novoj generaciji taj utor biti nešto manji.
Appleov dugogodišnji cilj je iPhone bez vanjskih priključaka ili gumba za čist, pojednostavljen izgled, a Bloomberg je čak špekulirao o mogućem uklanjanju Lightning porta na nekim modelima, no renomirani analitičar Ming-Chi Kuo rekao je da će tvrtka nastaviti koristiti Lightning port za liniju iPhonea 2021. godine.


Neke velike promjene ne bi se trebale dogoditi ni što se tiče veličine ekrana. iPhone 13 mini trebao bi imati 5,4-inčni ekran, iPhone 13 i 13 Pro 6,1 inča, dok će model Max imati dijagonalu od 6,7 inča. Ipak, promjene bi se trebale dogoditi u frekvenciji osvježavanja koja bi trebala iznositi 120Hz-a, no vjerojatno samo na Pro modelima. Novi iPhone bi mogao imati i always-on zaslon, sličan Apple Watchu. To bi vjerojatno omogućilo da se neki podaci poput vremena i razine napunjenosti baterije prikazuju na zaključanom zaslonu iPhonea i u stanju mirovanja.


Naravno da će svi modeli iPhonea 13 imat će novi i najjači Appleov procesor, što znači još brži rad, kao i još bolju grafiku, a količina pohrane podataka će ići sve do 1 TB-a. Ljubitelje fotografiranja i snimanja videozapisa sigurno će razveseliti glasina o „portretnom modu“ u kojem je fokus na objektu uz zamućenu pozadinu. Osim novog sustava filtera za poboljšanje izgleda i boja snimljenih fotografija, također, spominje se i periskopska kamera koja će omogućiti fotografiranjem s još većim zoomom, a bez povećanja izbočine same kamere, no moguće je da tu opciju ugledamo tek na modelima iz 2022. Poboljšanja možemo očekivati i pri snimanju fotografija u slabijim svjetlosnim uvjetima. Takozvani „Night Mode“ na modelima iPhone 13 mogao bi bolje prepoznati noćno nebo, prilagođavajući izgled fotografije i postavke fotografije kada su zvijezde vidljive. Navodno postoji novi algoritam koji analizira strukture, ponovno izoštrava i prilagođava fotografije, a moglo bi doći i do poboljšanja boja.


Što se tiče baterije njen kapacitet bi trebao biti nešto veći zbog čega je debljina samog mobitela povećana za 0,26 milimetara u odnosu na prethodni model. Apple koristi nove dizajne koji štede prostor, poput integriranja utora za SIM s matičnom pločom i smanjenja debljine prednjeg optičkog modula kako bi se osiguralo više prostora za bateriju. Čip A15 uvest će daljnja poboljšanja učinkovitosti. DigiTimes izvješćuje da će modeli iPhonea 13 Pro imati 15-20 posto nižu potrošnju energije kako bi nadoknadili utjecaj trajanja baterije na zaslone visokih frekvencija osvježavanja.


Priča se da modeli iPhone 13 imaju “malo veću” zavojnicu za bežično punjenje koja bi mogla rezultirati boljim upravljanjem toplinom i većom snagom, a mogla bi omogućiti i značajku obrnutog bežičnog punjenja drugih uređaja poput AirPods bežičnih slušalica.


Za nekoliko sati imat ćemo priliku provjeriti koliko gore iznesenih glasina će se potvrditi na predstavljanju. Kao i druge objave novih proizvoda u doba korone, i ovaj put će se CEO Applea Tim Cook obratiti zainteresiranima uživo bez publike online. Prezentaciju možete pratiti na stranici Applea.