Hvatanje priključka

Apple u isto vrijeme omogućio aplikaciju umjetne inteligencije ChatGPT na iPhoneu i zabranio je svojim zaposlenicima

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Nije u pitanju strah da im zaposlenici zabušavaju i zadatke rješavaju uz pomoć umjetne inteligencije, već da im se na bilo koji način ne kompromitiraju povjerljivi podaci iz tvrtke u vrijeme kad i sami razvijaju sličan softverUsporedo s omogućavanjem instaliranja ChatGPT aplikacije, alata za komunikaciju baziran na tehnologiji umjetne inteligencije, na iPhone uređaje, Apple je zabranio svojim zaposlenicima pristup tehnologijama umjetne inteligencije. Zabrana uključuje i Microsoftov GitHub’s Copilot koji automatizira pisanje softverskih kodova, odnosno programiranje.


Nije u pitanju strah da im zaposlenici zabušavaju i zadatke rješavaju uz pomoć umjetne inteligencije, već da im se na bilo koji način ne kompromitiraju povjerljivi podaci iz tvrtke u vrijeme kad i sami razvijaju sličan softver. U pitanju je zapravo strah od industrijske špijunaže, iako je prilično očito da kasne u tom polju.


Naime, dok su oni u fazi razvoja softvera umjetne inteligencije,  ChatGPT  tvrtke OpenAI pokazao se dovoljno naprednim da ga se već naširoko koristi, od pomoći u rješavanja zadataka u školi, preko osmišljavanja pisanog sadržaja u razne svrhe, do osmišljavanja slogana i drugih intelektualnih poslova koji su dosad bili ovisni isključivo o ljudskim idejama.
Prema pisanju Wall Street Journala, interni dopis o zabrani korištenja softvera s umjetnom inteligencijom dobili su zaposlenici Applea ovaj tjedan i samo slijede primjer drugih velikih tvrtki koje su to iz sličnih ili istih razloga već učinile poput Amazona, Samsunga i JP Morgan Chasea.


U istom tekstu, Wall Street Journal otkriva da je Apple, hvatajući vlak umjetne inteligencije, kupio u zadnje vrijeme nekoliko AI start-upova kako bi što brže uhvatio korak sa ChatGPT-om. Zanimljivo, Apple je na neki način pionir komunikacijske umjetne inteligencije, još su 2011. godine izbacili svoj Siri, glasovnu asistenciju, ali očito i zaspali na lovorikama dok su drugi, poput  OpenAI-a u tišini brzo napredovali.