Potisnuli Samsung

Apple u četvrtom kvartalu izbio na vrh svjetske isporuke pametnih telefona

Foto: iStock

Foto: iStock

Samsung je u zadnjem kvartalu bio drugi s tržišnim udjelom od 20 posto, dok je Xiaomi zadržao treće mjesto sa svojih 12 posto. Četvrto i peto mjesto zauzimaju kineski OPPO i VivoPrema podacima neovisne analitičarske kuće Canalys, zahvaljujući snažnoj potražnji za iPhoneom 13, Apple je u četvrtom tromjesečju prošle godine činio čak 22 posto svjetskih isporuka pametnih telefona, što je dovoljno da prestignu tradicionalno prvi Samsung. Samsung je, dakle, u zadnjem kvartalu bio drugi s tržišnim udjelom od 20 posto, dok je Xiaomi zadržao treće mjesto sa svojih 12 posto. Četvrto i peto mjesto zauzimaju kineski OPPO i Vivo s devet, odnosno osam posto udjela.


Analitičar Canalysa, Sanyam Chaurasia, uspjeh Applea u četvrtom tromjesečju pripisuje ponajviše kineskom tržištu, gdje je tvrtka ponudila nove iPhone 13 modele za nešto nižu početnu cijenu, što je, uz poboljšanu kameru i 5G značajke, privuklo tamošnje kupce.


Međutim, nestašica čipova nije zaobišla Apple ni u proteklom tromjesečju tijekom kojeg je tehnološki gigant iz Cupertina uspijevao održavati odgovarajuće vrijeme isporuke na prioritetnim tržištima, no na nekima su ipak zainteresirani kupci morali čekati da se „dočepaju“ najnovijih iPhone pametnih telefona.
„Opskrbni lanac Applea se počinje oporavljati, ali su ipak bili prisiljeni smanjiti proizvodnju u četvrtom tromjesečju zbog nedostatka ključnih komponenti, što je rezultiralo time da nisu mogli proizvesti dovoljno iPhonea da zadovolje potražnju“, objašnjava Chaurasia.


Problem nedostatka čipova natjerao je mnoge proizvođače na inovaciju, odnosno prilagodbu specifikacije uređaja kao odgovor na manju dostupnost određenih materijala i prebacivanje fokusa na najprodavanije modele. Naravno, s krizom se mnogo lakše nose velike tvrtke, uključujući Apple čija vjerna vojska obožavatelja ne može dočekati lansiranje novih proizvoda.