Taktika paralelnog uvoza

Apple se još u ožujku povukao iz Rusije. Ali Rusi će moći kupiti jučer predstavljeni iPhone 14

T.I.

Foto: Apple

Foto: Apple

Upitan hoće li novi iPhone, koji je Apple predstavio jučer, biti uvezen u okviru sheme „paralelnog uvoza“, ruski ministar trgovine odgovorio je: "Zašto ne? Ako potrošači žele kupiti ove telefone, da. Bit će prilike."Iako je Apple obustavio isporuku i prodaju novih proizvoda u Rusiji još u ožujku, nedugo nakon što je Rusija napala Ukrajinu, to ne znači da Rusi koji si to mogu priuštiti neće moći kupiti jučer objavljeni iPhone 14.


Činjenica jest da je i nakon povlačenja Applea iz Rusije bilo moguće kupiti njihove proizvode u Moskvi i širom najveće europske zemlje, ali bila je tu riječ o zalihama u trgovinama nabavljenim prije invazije na Ukrajinu.


Kako javlja Reuters, kupnja novog iPhonea 14 u Rusiji bit će moguća pomoću primjene sheme  „paralelnog uvoza“, odnosno politike poslovanja po kojem jedna strana (država, tvrtka), kupuje određene proizvode na nekim tržištima mimo odobrenja proizvođača i preprodaje ih na određenim tržištima. To je svojevrsna siva zona, shema koju je Rusija odobrila čim su zapadne sankcije stupile na snagu.
Za iPhone 14 potvrdio je to izrijekom danas ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov. Upitan hoće li novi iPhone, koji je Apple predstavio jučer, biti uvezen u okviru sheme „paralelnog uvoza“, odgovorio je: “Zašto ne? Ako potrošači žele kupiti ove telefone, da. Bit će prilike.”


Dodatna potvrda njegovih riječi stigla je danas i jutrošnjom ponudom ruske mobilne mreže MTS na predbilježbe za novi model iPhonea 14. Cijene kreću od 84.990 rubalja (1.398 USD) za verziju od 128 GB. Ali, uz napomenu da bi isporuka od narudžbe mogla trajati do 120 dana.


Reutersu iz Applea nisu komentirali ovaj slučaj, a sasvim je sigurno da se neće polomiti da prekinu praksu „paralelnog uvoza“ u režiji Rusije. Apple – i u tome nisu usamljeni – nije jednom pokazao da je profit ipak uvijek na prvom mjestu.