TikTokeri odahnuli

Američko ministarstvo trgovine odgodilo zabranu TikToka u SAD-u

T.I.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Američko ministarstvo trgovine je odgodilo zabranu za TikTok pod objašnjenjem „daljnjeg pravnog razvoja situacije“, pozivajući se između ostalog na odluku suda u Philadelphiji iz rujnaTikTok, megapopularna kineska platforma za dijeljenje kratkih video sadržaja i nakon četvrtka u ponoć dostupna je oko 100 milijuna korisnika u SAD-u, iako je istekao rok do kojeg je trebala doći u vlasništvo američkih tvrtki.


Da podsjetimo, američki predsjednik na odlasku Donald Trump ovo je proljeće optužio vlasnika TikToka, kinesku tvrtku ByteDance da kineskoj vladi daje na uvid podatke o korisnicima na njihov zahtjev. Optužbe nikad nisu potkrijepljene dokazima.


Nije pomoglo što je TikTok demantirao te navode činjenicom da podatkovni centri TikToka uopće nisu u Kini i ne podliježu kineskim zakonima. Američka administracija donijela je izvršnu uredbu po kojoj TikTok više neće moći biti dostupan u SAD, osim ako ne postane američko vlasništvo, konkretno Walmarta i Oraclea, po Trumpovoj želji.
Kako transakcija nije okončena do krajnjeg datuma koji je istjecao ovaj četvrtka, TikTok je zatražio od nadležnih institucija produženje roka i kako doznaje BBC, produženje krajnjeg roka prodaje je odobreno.


Američko ministarstvo trgovine je odgodilo zabranu za TikTok pod objašnjenjem „daljnjeg pravnog razvoja situacije“, pozivajući se između ostalog na odluku suda u Philadelphiji iz rujna u kojoj su tri poznata TikTok korisnika argumentirala zašto bi TikToku trebalo dozvoliti da nastavi funkcionirati u SAD. Riječ je o tri mlada influencera s višemilijunskom sljedbom na TikToku koji su filadelfijskom sudu objasnili da bi zbog zabrane skidanja aplikacije za TikTok mogli gubiti i po 10 tisuća dolara po objavljenom videu. Sud im je dao za pravo i zaključio da bi zabrana negativno utjecala na njihov posao, a Ministarstvu trgovine to je očito bilo dovoljno jak argument da odgode radikalnu odluku o zabrani rada TikToku u SAD-u.


Nije precizirano na koje vrijeme se zabrana odgađa, a sve bi moglo pasti u zaborav kad Trumpovu administraciju zamijeni nova izabranog predsjednika Joea Bidena.