Nova tehnologija

Američka vojska planira koristiti morske životinje kao podvodne špijune

P. N.

Izvor: NL arhiva

Izvor: NL arhivaAmerička vojska se planira iskoristiti ribe i druge morske životinje da im pomognu pratiti aktivnost svojih neprijatelja u oceanima.


Morska bića su dobro prilagođena okolini, a znanstvenici žele upotrijebiti njihove senzorne sposobnosti kako bi prikupili signale koje bi mogla propustiti konvencionalna tehnologija.


Program Persist Aquatic Living Sensors (PALS) koristit će dobivene informacije za transformaciju morskih stvorenja u samoodržive populacije podvodnih špijuna.
“Ako možemo iskoristiti urođene sposobnosti osjetljivih živih organizama koji su sveprisutni u oceanima, možemo proširiti našu sposobnost da pratimo aktivnost protivnika i činimo to diskretno, dugoročno i s dovoljno preciznosti da bismo okarakterizirali veličinu i vrstu protivnička vozila. “


Ukupno 45 milijuna dolara sada je podijeljeno pet istraživačkih timova, od kojih svaki radi na određenom organizmu i razvija tehnologije za njihovo praćenje i prijenos informacija natrag znanstvenicima.


Očekuje se da će rezultati tih studija biti objavljeni u sljedećih nekoliko godina i trebali bi pridonijeti temeljnim istraživanjima u ponašanju životinja, kao i njihovoj vojnoj uporabi, piše Independent.