Nema zaustavljanja

Amazon širi mogućnosti “Alexe” unatoč problemima s privatnošću korisnika: Stižu nove spravice

P. N.

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Osim u Amazonu, problemi s privatnošću odjeknuli su i u Googleu, Appleu, Microsoftu i Facebooku.Otkako je Amazonova glasovna asistentica “Alexa” plasirana na tržište 2014. godine, kompanije je uvjerila milijune ljudi da ju puste u svoje domove. Korisnici pomoću “Alexe” slušaju glazbu, prate vijesti i ispituju trivijalna pitanja. Ove godine, Amazon se suočio s problemima u obliku povrede privatnosti. Njihova je “Alexa” optužena za prisluškivanje privatnih razgovora korisnika, prenosi MSN.


Ti će problemi baciti sjenu na Amazonov događaj koji će se održati ove srijede u Seattlu. Riječ je o događaj koji se održava svake godine i na kojem kompanija na tržište plasira nove proizvode. Očekuje se da će ove godine predstaviti liniju Echo zvučnika, pojačanih “Alexom”.


“Alexa” dominira utrkom pametnih zvučnika koju Amazon vodi protiv Appleove “Siri” i Googleovog “Assistanta”. Echo uređaji su se rasprodali s Amazonovih digitalnih polica, pogotovo tijekom “Prime Day-a” kada su Dotovi oblikovani poput hokejskog paka nadmašili svu prodaju. Sada, od 76 milijuna pametnih zvučnika u američkim domovima i firmama, njih 70 posto su Echo zvučnici, prenosi MSN, 
Amazon nije usamljen u problemima s privatnošću. S istima se suočavaju Google, Apple, Microsoft i Facebook – svi su priznali prisluškivanje snimljenih razgovora korisnika s njihovim pametnim asistentima. Amazon je odgovorio upoznavajući korisnike sa serijom privatnih značajki kojima su se nadali smiriti zabrinutost korisnika. 


“Barem odgovaraju na problem. Misli li svatko da odgovaraju dovoljno, sasvim je drugi problem”, kaže Bret Kinsella, istraživač umjetne inteligencije te osnivač i urednik za Voicebot.ai. Iako oduzimaju najviše pažnje, Echo zvučnici nisu jedini uređaji koji se očekuje na ovogodišnjem Amazonovom predstavljanju. Kompanija je ranije izjavljivala da rade na “premium” zvučnicima kojima će se natjecati protiv Googleovog “Home Maxa” i Appleovog “HomePoda”. Kruže glasine i da je kompanija radila na naočalama i bežičnim slušalicama u kojima će biti instalirana “Alexa”.