SVEMIRSKI PROGRAM

Privatna kompanija milijardera Elona Muska spremna za drugi pokušaj lansiranja američkih astronauta u orbitu

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, lansiranje je u srijedu odgođeno 17 minuta prije letaCAPE CANAVERAL – Privatna kompanija milijardera Elona Muska u subotu će ponovno pokušati lansirati s Floride dvojicu američkih astronauta u orbitu, što bi trebalo biti prvo polijetanje Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina.


Zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, lansiranje je u srijedu odgođeno 17 minuta prije leta.


Vremenska prognoza za subotu također je nesigurna.
Ako vremenski uvjeti budu dobri, raketa Falcon 9 će poletjeti u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu (21 sat i 22 minute po hrvatskom vremenu).


Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken putovat će 19 sati do Međunarodne svemirske postaje u novoj kapsuli Crew Dragon.


Krenut će s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.


Uspješna misija bila bi ostvarenje glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir “američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla”.


Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz,


Za Muska bi to bio još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. Bit će to i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.


NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.


Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silikonskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.


Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.