Zanimljiv odgovor

Pitali su ga savjet za uspjeh, Bill Gates ponudio je jednostavan recept

Portal Novi list

Bill Gates / Foto Reuters

Bill Gates / Foto Reuters

Savjet Billa Gatesa mladim ljudima koji žele promijeniti svijet nabolje vrlo je jednostavan i glasi: "Uzmite knjigu u ruke".Sudjelujući u svojoj 10. Reddit sesiji “Pitaj me bilo što”, milijarder i suosnivač Microsofta Bill Gates upitan je koji savjet bi ponudio mladoj osobi koja želi “pozitivno utjecati” na svijet.


Savjet Billa Gatesa mladim ljudima koji žele promijeniti svijet nabolje vrlo je jednostavan i glasi: “Uzmite knjigu u ruke”.


Idealna stvar


“Idealna stvar je puno čitati i pronaći vještinu u kojoj uživate i koja može imati utjecaj”, odgovorio je četvrti najbogatiji čovjek na svijetu, prenosi CNBC.
Gates, koji redovito objavljuje popise svojih omiljenih knjiga, dodao je da je čitanje ključno za otkrivanje niza novih interesa i potencijalnih vještina, koje onda možete iskoristiti da ostavite traga u svijetu.


“Za neke to znači biti odličan u znanosti ili inženjerstvu. Za druge to, pak, znači biti izvrstan komunikator ili političar.


Za neke znači biti medicinska sestra ili liječnik. Prilika za učenje danas je više nego ikada prije”, odgovorio je.


50 knjiga godišnje


Nije iznenađenje da se milijarder na pitanje o tome kako mladi ljudi mogu najbolje utjecati na svijet, okrenuo čitanju, jednoj od njegovih omiljenih zabava.


Gates svake godine pročita 50 knjiga, a na odmor često sa sobom nosi i torbu knjiga.


“Na odmoru čitam oko 3 sata dnevno tako da čitam puno knjiga”, napisao je Gates tijekom Reddit AMA 2021.


Te je godine Gates raspravljao o tome kako bilježi dok čita, ponekad piše na marginama svojih knjiga, što mu pomaže bolje pamtiti ono što čita.


“To je ključna stvar u mom procesu učenja”, objasnio je.


Gates također tvrdi da kada jednom započne knjigu, uvijek je završi.


Ovo je bio ključ uspjeha


“Odbijam prestati čitati knjigu u sredini, čak i ako mi se ne sviđa”, rekao je Gates za Time 2017., objašnjavajući da su njegove proždrljive čitalačke navike “apsolutno” bile ključne za njegov uspjeh.


“Ne počinješ stvarno stariti dok ne prestaneš učiti”, rekao je Gates.


“Svaka me knjiga uči nečemu novom ili mi pomaže da stvari vidim drugačije. Imao sam sreću da sam imao roditelje koji su me poticali na čitanje.


Čitanje podstiče znatiželju za svijet, za koji mislim da mi je pomoglo da se krećem naprijed u karijeri i poslu što sada činim sa svojom zakladom”, ističe Gates.


Ovih dana neprofitna zaklada Gates usredotočena je na rješavanje globalnih problema poput siromaštva, klimatskih promjena i spremnosti na pandemiju.


O klimatskim promjenama


Gates je također nedavno proveo vrijeme pišući vlastite knjige o nekim od tih tema, a kao i na prethodnim Reddit AMA-ima, u četvrtak je postavio više pitanja vezanih za globalno zdravlje i borbu protiv klimatskih promjena.


Njegov savjet o tome kako se prosječna osoba može boriti protiv klimatskih promjena, na primjer, uključivao je namjernu kupnju klimatski prihvatljivih proizvoda koji su skuplji od njihovih konvencionalnih kolega – jer kako potražnja za tim proizvodima raste, proizvodnja se može povećati i smanjiti cijene za sve ostale .


“Kako se pojavljuju zeleni proizvodi poput električnih automobila ili sintetičkog mesa ili toplinskih pumpi za grijanje/hlađenje doma, oni će koštati malo više.


Kupnjom ovih proizvoda potičete povećanje što će dovesti do nižih cijena pa se ‘zelene premije’ smanjuju”, napisao je Gates.