Nobelovac koji je točno predvidio tijek epidemije u Kini: ‘Stvari se okreću, uskoro dolaze dobre vijesti iz Italije’Južnoafrički biofizičar, ugledni znanstvenik sa Stanforda i dobitnik Nobelove nagrade Michael Levitt pažnju šire javnosti izazvao je točnim predviđanjem scenarija pandemije koronavirusa u Kini. On je, krajem prošlog mjeseca u razgovoru za China Daily News, istaknuo kako je epidemija u Kini već dosegla svoj vrhunac i procijenio da će biti zaraženo oko 80 tisuća ljudi, dok će ih 3.250 preminuti. Njegova predviđanja bila su gotovo u dlaku točna – vidi se mjesec dana kasnije.


 


Levitt sada tvrdi da epidemija koronavirusa u Italiji i New Yorku, dvjema glavnim žarištima u svijetu u kojima se nalazi 260 tisuća zaraženih, usporava.
 


– Situacija u gradu New Yorku, oko kojeg su svi toliko uzrujani, malo po malo se okreće. Ključni trenutak je prošao i kamion zvan Covid-19 koji je jurio prema New Yorku više ne ubrzava već koči što znači da se stanje popravlja. Uskoro će stići vijesti o smirivanju stanja u Italiji, također i Švicarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španjolska priključila izabranoj skupini zemalja u kojima se stanje smiruje, prenosi Jutarnji list dio Levittovog intervjua za BBC Radio 4.’


 


Za situaciju u Velikoj Britaniji kaže da još nema dovoljno podataka da bi se sigurno znalo u kojem smjeru tamo ide epidemija. S njim se slaže profesor Neil Ferguson, vodeći stručnjak za epidemije s Imperial Collegea u Londonu i dodaje kako se još ne može znati u kojem smjeru ide epidemija u Britaniji.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.