SVE JE SPREMNO

Kina će u utorak lansirati letjelicu Shenzhou-15 prema svojoj svemirskoj postaji

Hina

Reuters

Reuters

"Trenutno je kombinacija svemirske postaje u stabilnom statusu sa svom opremom koja dobro funkcionira i spremna je za sastanak, pristajanje i primopredaju posade", dodao je JiPEKING – Kina će lansirati letjelicu Shenzhou-15 prema svojoj svemirskoj postaji 29. studenoga u 23 sata (15.08 GMT), objavila je Kineska svemirska agencija u ponedjeljak, a prema planu to je posljednja misija kojom će kompletirati postavu u orbitalnoj postaji.


Posadu čine trojica astronauta: Fei Junlong, Deng Qingming i Zhang Lu, navela je agencija na konferenciji za novinare.


Svemirsku postaju će im unutar tjedan dana predati trojica astronauta koji su stigli početkom lipnja.
“Tijekom boravka, posada Shenzhou-15 dočekat će svemirski teretni brod Tianzhou-6 i predati svemirski brod s posadom Shenzhou-16, a planiraju se vratiti na kinesko mjesto slijetanja Dongfeng u svibnju sljedeće godine”, rekao je Ji Qiming, glasnogovornik u agenciji.


“Trenutno je kombinacija svemirske postaje u stabilnom statusu sa svom opremom koja dobro funkcionira i spremna je za sastanak, pristajanje i primopredaju posade”, dodao je Ji.


U travnju 2021. Kina je počela s izgradnjom svemirske postaje s tri modula lansiranjem modula Tianhe, glavnog stambenog prostora za astronaute.


U srpnju i studenom puštena su u rad preostala dva laboratorijska modula, Wentian i Mengtian, u kojima će se izvoditi znanstveni eksperimenti.


Dovršetak svemirske postaje, projektirane za vijek trajanja od najmanje 10 godina, bit će prekretnica u kineskim ambicijama u niskoj orbiti oko Zemlje, s NASA-inim zastarjelim ISS-om koji bi potencijalno prestao s radom do kraja desetljeća.