ArianeGroup

I Europa će izgraditi lansirnu rampu za putovanja u svemir kako bi konkurirala SpaceX-u Elona Muska

Hina

Reuters

Reuters

Lansirna rampa "mora biti spremna za rad u 2026.", rekao je Le Maire novinarima na putu u Vernon u Normandiji, gdje ArianeGroup testira motore raketa Ariane.PARIZ – Europska svemirska tvrtka ArianeGroup razvit će malu lansirnu rampu za višekratnu upotrebu kako bi konkurirala SpaceX-u Elona Muska, rekao je u ponedjeljak francuski ministar financija Bruno Le Maire.


Lansirna rampa “mora biti spremna za rad u 2026.”, rekao je Le Maire novinarima na putu u Vernon u Normandiji, gdje ArianeGroup testira motore raketa Ariane.


“Europa će prvi puta… imati lansirne rampe koje će se moći koristiti više puta. Drugim riječima, imat ćemo naš SpaceX, naš Falcon 9, i ispraviti lošu stratešku odluku od prije 10 godina”, naglasio je francuski ministar.
Obnova konkurentnosti u svemiru jedan je od ciljeva koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio u listopadu prilikom predstavljanja plana o 30 milijardi eura ulaganja “France 2030”, fokusiranog na potporu industrijskim šampionima i inovacijama.


Muskov SpaceX u svibnju je prvi puta, nakon četiri neuspješna pokušaja, prizemljio svoj prototip rakete Starship, pripremajući se za transport astronauta u budućnosti i prijevoz krupnog tereta na Mjesec i Mars, podsjeća Reuters.