Mreža budućnosti

HT pustio u rad 5G mrežu: Evo u kojim je gradovima za sada dostupna

Hina

Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis istaknuo je da je komercijalni početak rada 5G mreže velika prekretnica za tu tvrtku, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj, jer se s 5G mrežom otvaraju prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj.Hrvatski Telekom (HT) u četvrtak je, prvi u Hrvatskoj, započeo s komercijalnim radom 5G mreže, a u ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, priopćili su iz HT-a.


HT, navodi se, s 5G gradi mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine.


Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis istaknuo je da je komercijalni početak rada 5G mreže velika prekretnica za tu tvrtku, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj, jer se s 5G mrežom otvaraju prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj.
Početak rada 5G mreže nastavak je aktivnosti na gradnji mreže budućnosti koju je HT počeo implementirati i testirati u ožujku 2019. godine.


Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Boris Drilo naglašava:  “Sve napredne države svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu “pametnih i zelenih rješenja“ u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru”.