SVIMA ISTO

EU uvodi univerzalni punjač za sve mobitele: Evo što će to značiti za korisnike

Vladimir Mrvoš

Potrošači su dovoljno dugo frustrirani jer im se nekompatibilni punjači gomilaju u ladicama. Sada je sazrelo vrijeme za zakonodavne mjere, kaže izvršna potpredsjednica EU-a Margrethe Vestager.RIJEKA – Europski parlament i njegov Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača godinama su pozivali na uvođenje standardnog punjača, te nizom izvješća o vlastitoj inicijativi, rezolucijama i zastupničkim pitanjima od Komisije tražili reakciju. Parlament je 2014. godine, tijekom pregovora o Direktivi o radijskoj opremi, snažno zagovarao uvođenje univerzalnog punjača. Otada se kroz nekoliko parlamentarnih inicijativa izravno ili neizravno traže standardizirani punjači za mobitele. Primjerice, u rezoluciji prihvaćenoj 30. siječnja 2020., Komisiju se poziva na »hitno donošenje« norme za jedinstveni punjač.


U rezoluciji od 10. veljače 2021. o akcijskom planu za kružno gospodarstvo, europarlamentarci ponavljaju poziv Komisiji da hitno uvede jedinstveni punjač za pametne telefone i slične uređaje kako bi se na najbolji način zajamčila standardizacija, kompatibilnost i interoperabilnost mogućnosti punjenja. Zatražili su od Komisije da pravodobno pripremi strategiju za odvajanje punjača od prodaje uređaje te usklađivanje označivanja.


Smanjenje otpada


Predsjednica parlamentarnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Anna Cavazzini (Zeleni/EFA, Njemačka) je nakon Komisijinog prijedloga o univerzalnom punjaču napomenula da je tijekom proteklog desetljeća Europski parlament od Komisije zahtijevao donošenje prijedloga o jedinstvenom punjaču kako bi se smanjio elektronički otpad, potrošačima omogućila veća praktičnost te im se pružila prilika za donošenje održivih odluka. Ovaj prijedlog uključuje mnoge elemente koji su važni ovom Odboru, poput usklađivanja rješenja za punjenje što omogućuje neometano funkcioniranje jedinstvenog tržišta, visoku razinu zaštite potrošača te smanjenje elektroničkog otpada.


Apple: Gušenje inovacija, umjesto poticanjaApple, koji već koristi USB-C konektore na nekim svojim iPadima i prijenosnim računalima, inzistira na tome da zakoni o nametanju univerzalnog punjača za sve mobitele u EU-u nisu opravdani. »I dalje smo zabrinuti što strogi propisi koji zahtijevaju samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih potiču, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Europi i svijetu«, kažu iz Applea.

Cavazzini napominje da se konačno moramo riješiti brojnih kabela u ladicama te situacija u kojima u ruksaku imamo pogrešan kabel za uređaje što ih imamo uz sebe. Standardizirani kabeli za punjenje pomoći će potrošačima da uštede novac i da doprinesu očuvanju resursa našeg planeta.
Električna i elektronička oprema i dalje je jedan od najbrže rastućih izvora otpada u EU-u. Iznimno je važno da predložena pravila obuhvate ne samo pametne telefone nego tablete i druge mobilne uređaje, kao što je to tražio Parlament. Mora se voditi računa o brzom tehnološkom razvoju, pogotovo stoga što je Komisija već izgubila toliko vremena u donošenju ove odluke.


– Parlament će sada raditi na ovom zakonodavnom prijedlogu. Dat ćemo sve od sebe kako bismo osigurali dobru suradnju s Komisijom i Vijećem na postizanju sporazuma od kojeg će koristi imati europski potrošači, ali i industrija, a u čijem će središtu biti ciljevi europskog Zelenog plana, zaključuje Cavazzini.


EU zapravo želi uvesti univerzalni punjač za pametne telefone USB-C, čime će se sigurno sukobiti s Appleom, odnosno njegovim široko rasprostranjenim priključnim kabelom za iPhone. Europska komisija vjeruje da će novi univerzalni standardni kabel za sve uređaje smanjiti elektronički otpad, ali iz Applea kažu da će univerzalni punjač zaustaviti inovacije i stvoriti dodatno zagađenje. Tržište EU-a ima 450 milijuna ljudi, a nametanje USB-C kao standarda kabela moglo bi imati odlučujući učinak na globalno tržište pametnih telefona i usvajanje jedinstvenog standarda, ali ne samo za mobitele. Huawei je tako optimizirao svoje uređaje da je punjač za mobitel USB-C ujedno punjač i za prijenosno računalo tog proizvođača.


Tri vrste


– Europski potrošači dovoljno su dugo frustrirani zbog toga što im se nekompatibilni punjači gomilaju u ladicama, rekla je izvršna potpredsjednica EU-a Margrethe Vestager, te napomenula da su ICT industriji dali dovoljno vremena da dođe do vlastitih rješenja. Sada je sazrelo vrijeme za zakonodavne mjere za univerzalni punjač, rekla je Vestager.


Iako ih je kroz razvoj mobilnih telefona bilo više desetaka, danas su tri glavna punjača za napajanje mobilnih uređaja. To su Lightning, za Apple telefone, mikro-USB koji se koriste na većini starih mobitela i USB-C koji se sve više koriste i s kojima dolaze svi novi mobiteli.


Taj je raspon uvelike pojednostavljen od 2009., kada je na desetke različitih vrsta punjača isporučeno s mobilnim telefonima, stvarajući hrpe elektroničkog smeća kad su korisnici promijenili marku mobitela.


Iz EU-a su ocijenili da europski potrošači godišnje troše približno 2,4 milijarde eura na punjače koji ne dolaze s njihovim novim ICT mobilnim uređajima.


Europska komisija dugo je branila dobrovoljni sporazum koji je sklopila s ICT industrijom koji je uspostavljen 2009. godine i zapaženo je veliko smanjenje kabela, ali Apple se toga nije pridržavao.
Proizvođačima pametnih telefona bit će dato prijelazno razdoblje od 24 mjeseca, dajući »dovoljno vremena« tvrtkama da se usklade, rekla je Komisija. Apple je rekao kako vjeruje da će dvogodišnje prijelazno razdoblje biti velik izazov za ICT industriju jer bi moglo spriječiti prodaju postojeće opreme.