Death Valley

Čini se da smo probili rekord s najvišim dnevnim temperaturama: Penjale su se i do 54.4 °C

S.M.

Foto: Wikipedija

Foto: Wikipedija

"Putujte pripremljeni na preživljavanje", poruka je posjetiteljima.Ove je nedjelje izmjerena najviša temperatura ikada na Zemlji. Mjesto radnje je Death Valley  gdje je izmjereno 54.4 °C, piše LADBible. Death Valley ili Dolina smrti, pustinjska je dolina u istočnoj Kaliforniji, u sjevernoj pustinji Mojave.


Državna meteorološka služba objavila je na Twitteru da je riječ o potencijalnom novom rekordu jer je ovogodišnja temperatura spomenutog mjesta, nadmašila onu iz kolovoza prošle godine.


Služba je upozorila o “širenju žestokog i masivnog vala vrućine diljem Zapada”, dok je osoblje parka posjetiteljima kazalo: “Pijte puno vode i nosite dodatnu količinu. Nakon deset sati izbjegavajte planinarenje. Putujte pripremljeni na preživljavanje.”
Death Valley trenutno i drži rekord za najvišu temperaturu ikada izmjerenu na Zemlji, s nevjerojatnih 56.6 °C iz 1913. godine. No, stručnjaci sumnjaju da je ovo mjerenje bilo točno, a analiza ovih podataka iz 2016. godine, otkriva da je iz meteorološke perspektive, takvo što nemoguće.55 °C iz Kebilija (Tunis) od srpnja 1931. godine, također ima problema s vjerodostojnosti, prema istoj studiji.


No, Randy Cerveny koji vodi tim Svjetske meteorološke organizacije za vremenske i klimatske ekstremnosti, za Washington Post kaže da su temperature od ove nedjelje, vjerodostojne.


“Preporučujem Svjetskoj meteorološkoj organizaciji da preliminarno prihvati opažanje. U nadolazećim tjednima ćemo ih naravno detaljnije pregledavati, zajedno s Nacionalnom odborom za ekstremnu klimu, koristeći jedan od naših timova procjenitelja”, kazao je.


Dodaje da je primijećena temperatura preliminarna i još nije službena. Bude li potvrđena, predstavljat će najvišu temperaturu koja je službeno potvrđena od 1913. godine, na istome mjestu.