Zrinka Cvitešić u akciji spašavanja pčela

NL Promo

Udruga Pčelice i Zrinka Cvitešić

Udruga Pčelice i Zrinka Cvitešić

Pčele su mala, ali fantastična bića koja su zbog oprašivanja biljaka iznimno važne za funkcioniranje našeg ekosustava. Međutim, pčele sve više gube svoja prirodna staništa i postaju ugrožene, ponajviše zbog aktivnosti ljudi. Tu problematiku prepoznali su u A1 Hrvatska te su pokrenuli projekt GigaBEEtno za spas solitarnih pčela, jednih od najvećih prirodnih oprašivača.


Zrinka Cvitešić, i Igor Duić


Koliko su pčele bitne prepoznala je i poznata svjetska glumica Zrinka Cvitešić koja trenutno glumi u predstavi Povijest pčela u Hrvatskom narodno kazalištu te koja nam je otkrila zašto su za nju pčele važne.


Čini mi se da ljudi koji govore o ekološkim problemima nisu ozbiljno shvaćeni, stoga je predstava Povijest pčela, koja govori o izumiranju pčela, vrlo dobro osmišljena jer govori o važnoj ekološkoj temi iz ljudske perspektive. Tijekom pripreme za predstavu, fasciniralo me to što pčele kao malena bića znatno utječu na kvalitetu našeg života te okoliša, što me inspiriralo za priključivanje ovog projekta te spašavanju pčela“, istaknula je Zrinka.


Udruga Pčelice i Zrinka Cvitešić


U sklopu GigaBEEtnog projekta postavljen je niz hotela za solitarne pčele, a jedan od njih se nalazi i u florom bogatom zagrebačkom Botaničkom vrtu gdje će se pčelice od sada moći sigurno i neometano nastaniti. Misleći i na druge pčelice u potrebi, uz ovaj projekt pokrenuta je i humanitarna akcija prikupljanja sredstava za Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju Pčelice iz Gospića na platformi Čini pravu stvar. Ponosna ambasadorica Zrinka Cvitešić pomoći će Pčelicama prikupiti 17 000 kuna za rad fizioterapeuta i psihologa za djecu i mlade s teško


ama u razvoju.