FMTU

Uspomena koju zapamti nepce, najdulje se pamti

NL Promo

Prof dr. Slobodan Ivanović o upisu desete generacije programa cjeloživotnog obrazovanja "specijalist odjela hrane i pića"Programe koje Fakultet planira započeti u ovoj akademskoj godini su Specijalist hrane i pića, Specijalist somelijerstva, Specijalist koktel bara, Specijalist caffe bara te Poslovno komuniciranje u turizmu i ugostiteljstvu na stranim jezicima.

U desetljeću iza nas, sve tamo od vremena kad je 2011. godine po prvi puta na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u sklopu sustava za cjeloživotno obrazovanje pokrenut jednogodišnji program Specijalist odjela hrane i pića, modalitet rada u turizmu i ugostiteljstvu, s naglaskom na njegovu eno i gastro scenu, dramatično se promijenio. Uz želju za izmjenom poražavajućeg statusa hrvatskog turizma i ugostiteljstva kad su u pitanju ljudski resursi u navedenim sektorima, prema nekim pokazateljima Hrvatska je po tome od 134 promatrane države bila iza 90. mjesta, voditelj programa prof. dr. Slobodan Ivanović, redoviti profesor u trajnom zvanju na FMTU Opatija, imao je jasnu viziju da je upravo taj program onaj što cjelokupnom hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu može dati prijeko potrebnu – dodanu vrijednost. On zahvaljujući činjenici da stavlja naglasak na nove teorijske i praktične pristupe u području pravilne prehrane, nutricionizma, menadžerskog izvješćivanja komunikacijskih procesa, psihologije rada, poslužnih procesa, enologije ili promocije ugostiteljskih proizvoda i stranih jezika stvara osobu koja potom s iznimnim autoritetom može nastupiti u radnom procesu čiji je integralni dio.Danas kad FMTU upisuje već desetu generaciju, program i znanja koje daje SHiP, dio su svake ozbiljne studije poželjnog razvojnog puta hrvatskog turizma i ugostiteljstva.
– Probirljivo i zahtjevno turističko tržište traži maksimalno kvalitetan i inovativan turistički proizvod, odnosno uslugu, pa je sukladno takvim tezama uz prethodno provedena istraživanja osmišljen i predložen program. Cilj programa “Specijalist odjela hrane i pića” ima prepoznatljivu svrhu koja se ogleda u stjecanju praktičnih znanja, vještina i kompetencija neophodnih za suvremeno poslovanje odjela hrane i pića u hotelskom objektu. Uspješno savladan program polaznicima pruža kompetencije za samostalan i timski rad u različitim ugostiteljskim objektima koji organiziraju, rukovode i kontroliraju proces sukladno poslovnoj politici na dinamičnom turističkom tržištu, istaknuo je dr. Ivanović.
Ono što je također važno, uz jednogodišnje trajanje donosi i 30 ECTS bodova. Programe koje Fakultet planira započeti u ovoj akademskoj godini su uz spomenuti Specijalist hrane i pića, još i Specijalist somelijerstva, Specijalist koktel bara, Specijalist caffe bara te Poslovno komuniciranje u turizmu i ugostiteljstvu na stranim jezicima.
Ostavimo li po strani samu formu programa SHiP, sadržaj je ne samo iznimno zanimljiv nego hrvatskom turističkom tržištu u ovom trenutku, kao i u godinama što slijede, apsolutno najpotrebniji. Dok pratimo postotne dosege ovogodišnje turističke sezone, uočavamo da je Hrvatska postala najtraženijom mediteranskom destinacijom. Vrlo je dostupna, k tome i njezine su prirodne ljepote nenadmašne. Ali razliku u odnosu na ostale konkurente čine ljudi. Pravilno educirani oni postaju samosvjesni, posljedica čega je – uspješnost. Turisti pak nakon uživanja u onom što je im je podarila naša priroda, traže dodane vrijednosti. Kako pokazuju brojna istraživanja, najznačajniji je fokus usmjeren na ugostiteljsku scenu. Na restorane i njihovu ponudu. Nakon provedenog osposobljavanja u sklopu programa SHiP, a pokazuju to i iskustva brojnih polaznika unutar prethodnih devet generacija, sustav ponude se temeljito mijenja dok se tako pripremljena ponuda pokazuje najvažnijom točkom promjene percepcije pojedinog objekta. K tome, vrijeme  korona krize treba iskoristiti upravo u području edukacije koja omogućava dodatno znanje, vještine i kompetencije u ovom važnom segmentu rada u  turizmu i ugostiteljstvu.
Gosti koji jednom probaju gastronomsku ponudu prilagođenu najmodernijim trendovima, nakon što se uz pomoć educiranih sommelliera upoznaju s najboljim vinima, odlaze zadovoljni i sasvim se sigurno vraćaju.
Vratimo li se ovogodišnjoj sezoni, svi oni koji ju u spomenutom segmentu dožive na poseban način i budu zadovoljni, sasvim će se sigurno vratiti i izvan dominantnog, središnjeg dijela sezone. A to je jedan od ključeva uspjeha hrvatskog turizma na koji direktno, usudili bismo se reći presudno utječu upravo profesionalci educirani putem SHiP-a.Kad pak ističemo kako ovogodišnji program Specijalist odjela hrane i pića ima posebno dobre temelje, ne govorimo to bez jasnih činjenica.
– Uskoro dekanicom fakulteta postaje dr. Sandra Janković, redovita profesorica u trajnom zvanju, čiji su stavovi po pitanju ovog programa jasni. Ona je svjesna da je potrebna izgradnja hotela-radionice što će se odvijati u fazama koje će diktirati financijske mogućnosti. Ono što je izvjesno, uskoro se pristupa izgradnji novog gastro kabineta koji će pružati optimalne uvjete za stjecanje svih potrebnih vještina. Ono što također jamčimo je dolazak brojnih vrhunskih, pa i medijski prepoznatljivih chefova i sommelliera kao i slastičara, barmena, barista te dakako – sveučilišnih profesori s FMTU-a koji će svi zajedno našem programu dati – dodanu vrijednost, zaključio je dr. Ivanović.
I uistinu – program “Specijalist odjela hrane i pića” je upravo ono što hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu najviše nedostaje. Kvalitetno educirana radna snaga o kojoj ovisi opće zadovoljstvo naših turista. Jer, kako nam je i samima poznato, uspomena koju zapamti naše nepce – najdulje se pamti. I stalno teži povratku na – mjesto zadovoljstva.