Ugostiteljska škola Opatija prvi je izbor učenicima željnima znanja, napretka i zabave

NL Promo

Osmaši diljem Hrvatske završili su osnovne škole te je pred njima odluka u kojem smjeru žele nastaviti svoje obrazovanje. Postupak prijava i upisa kandidata u srednje škole započinje 25. lipnja, a do 7. srpnja mladi učenici donose odluke koje će odrediti njihov profesionalni put. Konačno stanje će saznati 9. srpnja s dolaskom službenih lista poretka.

Odabir srednje škole velika je životna odluka, a učenici ovim putem razmatraju više faktora, među kojima se najčešće nalazi i mogućnost zapošljavanja nakon završetka obrazovanja.


Ugostiteljska škola Opatija smještena je u prijestolnici turizma, a provodi obrazovne programe za konobare, kuhare, slastičare i turističko-hotelijerske komercijaliste. Radi se o najtraženijim zanimanjima u Hrvatskoj, koji nude široki spektar mogućnosti zapošljavanja, ali i nastavak daljnjeg obrazovanja na fakultetima.


„Završio sam smjer za kuhara, a zatim sam upisao smjer turističko-hotelijerskog komercijalista. Otac mi je kuhar, on me time „zarazio“, i Ugostiteljska škola Opatija je bila jedina koja me zanimala. Ništa drugo nije dolazilo u obzir i danas sam izuzetno zahvalan što sam završio ovu školu“, izjavio je Lovro Šarić, maturant škole, koji je odmah po završetku školovanja zaposlen u restoranu Nobilion u sklopu Ikador Luxury Boutique Hotela.„Najdraži profesor bio mi je Davor Capan, moj prvi profesor kuharstva i mentor. Nikada neću zaboraviti kada me na prvom satu pitao jesam li pao razred – naime, bio je impresioniran mojim sposobnostima od samog početka i nije vjerovao da sam tek upisao 1. razred srednje škole. U školi je meni, ali i većini drugih učenika, bila najdraža praksa i praktični dio u kabinetima. Tko se snađe u praksi, neće imati nikakvog problema i kasnije će se snaći u bilo kojoj kuhinji“, potvrđuje Lovro te nadodaje: „Svi mi volimo svoju struku, ali važno je i zaraditi. Ugostiteljska škola Opatija povezana je s velikim brojem poznatih i kvalitetnih ugostiteljskih objekata, a vrlo je lako pronaći dobro plaćeni posao odmah nakon završetka školovanja.“


Lovrin najdraži profesor Davor Capan i sam je završio Ugostiteljsku školu Opatija, i to davne 1994. godine. Prisjeća se hodnika punih djece, obaveznog teorijskog dijela, ali i praktičnog rada u hotelima.


„Posebice iz moje generacije, mnogi mladi ljudi prepoznati su kao budući kvalitetni radnici, i to zahvaljujući upravo praksi koju smo prošli. Nakon završetka škole sam vrlo brzo postao šef kuhinje u Vili Vranješ, zatim šef kuhinje u hotelu Milenij, nakon čega sam postao voditelj gastronomije u resortu u Novom Vinodolskom. Radio sam i u Park Plazi te hotelu Ambasador. Iz škole najviše pamtim razne projekte, od manifestacija do doručka s poznatim osobama, zatim Dane kave, Dane medvjeđeg luka, ponude cateringa za filmske projekte, projekt „Iz padela naših nona“, i još puno toga“, izjavljuje Davor Capan, koji radi kao redovni nastavnik kuharstva u Ugostiteljskoj školi Opatija te prenosi stečeno znanje budućim generacijama.


Svojih mladih dana sjeća se i Goran Todoranović: „Ugostiteljsku školu Opatija završio sam 1997. godine te stekao zvanje konobara. Odmah sam se preselio u San Marino, gdje sam radio narednih 6 godina, nakon čega se selim u Rijeku te se zapošljavam u Hotelu Milenij. Iskreno ću reći da sam upisao smjer konobara, jer su moja tri prijatelja također to odlučila upisati, no nakon završetka srednje škole napredovao sam od pozicije konobara pa sve do pozicije menadžera, koju danas obnašam u Amadria Parku.“„Sada je pravi trenutak za upis u strukovno obrazovanje, pa tako i u Ugostiteljsku školu Opatija. Danas su radnici u Hrvatskoj više cijenjeni nego ikad, a sa završenom Ugostiteljskom školom, možete pokucati na bilo koja vrata i čekat će vas posao, bilo u Hrvatskoj ili čak i šire“, poručuje Goran Todoranović svima koji ovoga mjeseca upisuju srednje škole.


Ovogodišnji maturant Filip Kljukić prisjeća se upisa u školu: „Ono što me potaklo da upišem Ugostiteljsku školu Opatija je činjenica da je škola jako poznata u cijeloj Hrvatskoj, a kako sam kreativna osoba, odlučio sam upisati smjer kuharstva. Kada sam upisao školu, još više sam se zaljubio u zanimanje kuhara.“


„Najviše pamtim gostovanja i natjecanja. Tijekom trećeg razreda, išao sam na natjecanje iz kuharstva „WorldSkills“ u Rovinju, gdje sam osvojio prvo mjesto među učenicima brojnih škola iz Hrvatske. To je bilo nezaboravno iskustvo, jer sam upoznao baš velike face iz kuharstva i gdje sam dobio neprocjenjive savjete. Nakon završetka smjera kuharstva, upisao sam četvrti razred za turističko-hotelijerskog komercijalista. Upravo zato što naša škola surađuje s velikim brojem lokala, vrlo brzo sam dobio posao u jednom lokalu u Lovranu. Sljedeći cilj mi je upis fakulteta vezanog uz turizam i menadžment“, najavljuje Lovro.


„Ako ste kreativni te ako volite kuhanje i turizam, svakako upišite našu školu, jer je ona pun pogodak! Svi smo imali jako puno prilika za napredak i putovanja, ali i za zabavu“, poručio je Lovro svim osmašima.


Ono što Ugostiteljsku školu Opatija izdvaja od ostalih škola jest i činjenica da je dio dva velika projekta Europske unije. Radi se o Mreži kom5entnosti, projektu sufinanciranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od preko 30 milijuna kuna te RCK RECEPT-u, projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo 59 milijuna kuna. Putem ovih dvaju projekata provode se ulaganja u obnovu infrastrukture te u edukaciju i natjecanja učenika i nastavnika. Ugostiteljska škola Opatija tako postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u ugostiteljstvu i turizmu, čime pridonosi kreativnom, inovativnom i poduzetničkom pristupu obrazovnom procesu.


Sve detalje vezane uz upis u Ugostiteljsku školu Opatija možete pratiti na službenoj stranici – http://ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr/skola/upisi.


Projekt: RCK RECEPT


Ukupna vrijednost projekta: 58.683.119,88 kn


Bespovratna sredstva: 58.683.119,88 kn


Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Ugostiteljske škole Opatija.