U HRVATSKOJ SE STERILIZIRA DVOSTRUKO MANJE MAČAKA NEGO U EU

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

  Sterilizacija je dobra za mačke jer im pruža duži, kvalitetniji i zdraviji životPovodom mjeseca kućnih ljubimaca PURINA je objavila rezultate svog  istraživanja o sterilizaciji mačaka koje jepokazalo kako je u Hrvatskoj sterilizirano tek33% mačaka[1] koje žive u kućanstvima, što je više nego dvostruko manje odprosjeka Europske unije koji iznosi 73%[2].


Budući da sterilizacija mačkama donosi brojne dobrobiti poput dužeg, zdravijeg i kvalitetnijeg života, PURINA je u suradnji s partnerimaodlučiladjelovati kako bi sehrvatske brojke približile onima Europske unije.


Mačke su u Hrvatskoj, uz pse, omiljeni kućni ljubimci. Troje od deset ljudi ima mačku, a od svih mačaka koje žive u kućanstvima sterilizirana je samo trećina njih1. Potaknuta rezultatima istraživanja, PURINA je s udrugom Indigo, Pet centrom, veterinarskim ambulantama Buba, Kreszinger, Fabela, Marković i Happy Vet i poznatim vlasnicima kućnih ljubimaca odlučila podići svijest javnosti kroz edukaciju o važnosti i dobrobitima sterilizacije mačaka pod nazivom „Dom je tamo gdje je mačka“.

„Edukativna kampanja „Dom je tamo gdje je mačka“ ima za cilj educirati široku javnost,pozvati sve sadašnje i buduće vlasnikei prijatelje mačaka da svojim ljubimcima omoguće kvalitetniji i duži život, a time ujedno doprinesu smanjenju broja napuštenihmačaka i mačića, što je veliki problem u našim krajevima, pogotovo u većim gradovima.“ Izjavila je Nataša Rajlić, iz Purine te dodala kako je ovo samo jedna od aktivnosti kojom je Purina doprinosi boljim životnim uvjetima ljubimaca u Hrvatskoj.


„Mačkama sterilizacijom pružate duži i zdraviji život. Kod steriliziranih mačaka nema neželjenih legla, mačjih tučnjava, obilježavanja teritorija, a mačkei dalje imaju svoj stari lovački nagon i znatiželjnu narav zbog koje ih i obožavamo. Istovremeno, sterilizacijom sprječavate da mačići iz neželjenih legla završe na ulici. Sterilizacija je za mačke bezbolna, oporavak brz, a dobrobiti za mačke, ali i kućanstvo u kojem žive, velike. Jedino na što trebate paziti je da nakon sterilizacije mačke jedu posebnu hranu za sterilizirane mačke“, rekla je Ivana Ljolje, veterinarka iz Veterinarske ambulante Buba.


veterinarka Ivana Ljolje


PURINA i svi uključeni partneri pozivaju vas da učinite dobru stvar za svoju mačku i odaberete sterilizaciju.Saznajte više detalja na web stranici Purina Pro Plan Hrvatska i Facebook stranici Purina Hrvatska.


[1]Izvor: Ipsos: Istraživanje o steriliziranim mačkama u Hrvatskoj; travanj 2020; N=1000, reprezentativni uzorak


[2] Izvor: Stavovi vlasnika mačaka, stručnjak za upotrebu i ponašanje u Europi, 7 ključnih tržišta EU-a 2013.