Svjetsko postignuće: Hrvatska kovnica novca otkovala najmanju kovanicu na svijetu

NL Promo

Hum, poznat kao najmanji grad na svijetu, našao se kao motiv na najmanjoj zlatnoj kovanici na svijetu* koju je izdala Hrvatska narodna banka a otkovala Hrvatska kovnica novca.


Zlatnik je promjera 1.99 milimetara a težine svega 0.05 grama!


Dolazi u numizmatičkom kompletu sa zlatnikom od jedne unce zlata koji na sebi nosi motiv Zvjezdarnice Višnjan, na trećem mjestu u svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju kretanja malih nebeskih tijela.


Numizmatički komplet izdaje se u seriji od svega 199 komada i radi se o posljednjim zlatnicima s apoenom kune. Zlatnik Hum nosi apoen od jedne kune a zlatnik Višnjan apoen od 1000 kuna.


Hum – najmanji zlatnik na svijetu*
Foto: Branimir KraljZlatnik Hum – najmanji zlatnik na svijetu*


Zlatnik Zvjezdarnica Višnjan 1 unca


Kako je nastala najmanja kovanica


Kako bi se otkovala najmanja kovanica na svijetu*, svi koraci u procesu izrade morali su biti prilagođeni. Sve kreće razvojem prikaza na samoj kovanici tako da je kovnica u suradnji s umjetnicom, kiparicom Anom Divković, izradila prikaz koji je dovoljno detaljan za prikaz cijelog grada na 1,99 mm, a opet tehnički izvediv. Posebnom obradom čelika dobiven je najmanji alat za najmanju kovanicu na svijetu. Prikaz je ugraviran najmodernijim laserom tvrtke Acsys, Femto laserom, i njihovom tehnologijom pulsnog formiranja dok je kovanje najmanje kovanice na svijetu odrađeno modernom i automatiziranom prešom Sack & Kiesselbach. Također, u slučaju materijala za kovanje, osmišljen je potpuno nov pristup izradi istoga. Kod ovakvih dimenzija malo je prostora za tečenje materijala, tako da se prilagodbom same pločice za kovanje uspjelo dobiti kvalitetno popunjavanje praznina alata i tako dobiti konačni otisak. Konačno, kovanice su izrađene jedna po jedna, gdje je svaka, nakon kovanja, podvrgnuta kontroli kvalitete otiska na mikroskopu.


Računalni model zlatnika Hum
Foto: Branimir Kralj


Alat za kovanje zlatnika Višnjan
Foto: Branimir Kralj


Kovanje najmanjeg zlatnika na svijetu
Foto: Branimir Kralj


Kovanje najmanjeg zlatnika na svijetu
Foto: Branimir Kralj


Kovanje zlatnika Višnjan
Foto: Branimir Kralj


Čitavu priču o kovanicama pogledajte u videu: 


Dragocjenosti je potrebno otkriti


Dizajn ambalaže potpisuje nagrađivani hrvatski studio Design Bureau Izvorka Jurić. Posebna je pažnja pridana ekskluzivnoj ambalaži nadahnutoj otkrićem, kojem vodi osobina urođena cijelom čovječanstvu – želja za istraživanjem. Tijekom tisućljeća ljudski su istraživački pothvati doveli do plovidbe morem, otkrivanja novih znanja, osvajanja zemlje i neba te istraživanja svemira. Koncept ambalaže kompleta Hum i Zvjezdarnica Višnjan pobuđuje tu istraživačku crtu i vodi kroz iskustvo u kojem se postepeno otkriva cjelovita dragocjenost.


Tvrdo kaširana kutija, presvučena specijalnim tamno plavim papirom, rastvara se poput karte i vodi do dragocjenosti, pružajući iskustvo otkrivanja velike vrijednosti. Postupak otvaranja pravi je doživljaj, jer rastvaranjem iz manjeg u veće, svakim se korakom otkriva jedan dio seta kroz koji vas vodi ispisani zlatni tekst. Potpunim otvaranjem otkrivaju se zlatnici Hum i Zvjezdarnica Višnjan na podlozi osvijetljenoj mnoštvom malih lampica, kao na zvjezdanom nebu.


Damir Bolta, Predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca:


Glavna zadaća Hrvatske kovnice novca u posljednje vrijeme bila je priprema za proizvodnju hrvatskih euro kovanica. Kao posljednju uspomena prije ulaska u veliku obitelj članica euro zone, kako bismo ponosno obilježili prelazak na novu valutu, Hrvatska kovnica novca uspjela je proizvesti najmanju prigodnu kovanicu na svijetu, zlatnik apoena jedne kune, promjera 1.99 milimetara, težine 0.05 grama.”


Goran Paladin, direktor Proizvodnje Hrvatske kovnice novca:


Glavna ideja iza kovanice bila je pokazati da Hrvatska kovnica novca, novi igrač na tržištu modernih prigodnih kovanica, može proizvesti kovanicu kao bilo koja druga kovnica u svijetu. Zato smo napravili najmanju kovanicu i uspjeli smo staviti čitav grad na nju, i to ne bilo koji: Hum je poznat kao najmanji grad na svijetu te se pokazao savršenim motivom za našu kovanicu.”


Goran Paladin, direktor Proizvodnje Hrvatske kovnice novca
Foto: Branimir Kralj


Što kipari kažu o kovanicama iz numizmatičkog kompleta


Ana Divković, kiparica, autorica kovanice Hum:


Za idejno rješenje male kovanice pošla sam od reduciranja motiva gotovo na znak, čitljiv na prvi pogled. Motiv kvake ulaznih vrata u sam grad Huma u obliku je glave autohtonog istarskog goveda boškarina. Na drugu stranu usudila sam se staviti cijeli gradić kako bih pokazala koliko je malen. Oslonila sam se na veliku vještinu majstora iz kovnice, znajući da je Hrvatska mala zemlja jako sposobnih ljudi.”


Ana Divković, kiparica, autorica kovanice Hum
Foto: Branimir Kralj


Nikola Vudrag, kipar, autor kovanice Višnjan:


Najveći izazovi na kovanici zapravo su oni oku nevidljivi, odsjaji rubova kuća i obrisi mišića boškarina na naličju kovanice, koji se u modeliranju više osjete nego vide, dok je najzahtjevniji od svih zadataka bio sakriti mali teleskop u prozor zvjezdarnice. Kako nisu sve zvijezde uvijek vidljive prostom oku, tako ni teleskop u prozoru zvjezdarnice možda nije odmah lako uočljiv, ali je ipak prisutan.”


Nikola Vudrag, kipar, autor kovanice Višnjan
Foto: Branimir Kralj


Ograničena serija posljednjih investicijskih zlatnika s apoenom kune


Numizmatički komplet izdaje se u seriji od svega 199 komada i dostupan je u web trgovini Hrvatske kovnice novca, kod nekih od naših prodajnih partnera te kod našeg ovlaštenog zastupnika u inozemstvu.


*prema našim saznanjima u ovom trenutku, zlatnik Hum najmanja je prigodna kovanica na svijetu.