STIŽU EUROKOVANICE, POTRAŽITE POSLJEDNJA IZDANJA ZLATNIKA S APOENOM KUNE

NL Promo

Proizvodnja hrvatskh eurokovanica Foto: Božidar Bengez

Proizvodnja hrvatskh eurokovanica Foto: Božidar Bengez

U Hrvatskoj kovnici novca svečano je obilježen početak proizvodnje kovanica eura s hrvatskom nacionalnom stranom.


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u društvu Damira Bolte, predsjednika Uprave Hrvatske kovnice novca, obišli su pogone u kojima se izrađuju eurokovanice i upoznali se s proizvodnim procesom kovanja.


Posjet premijera i guvernera Hrvatskoj kovnici novca
Foto: Božidar Bengez


Nakon što je Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023., proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca.


Hrvatska narodna banka za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko 3.700 tona eurokovanica (težina približno jednaka težini 88 novih zagrebačkih tramvaja), a kovnica novca će, u iznimno kratkom razdoblju od nepunih šest mjeseci, morati izraditi veći dio te količine eurokovanica.


Hrvatske kovanice od jednog eura
Foto: Božidar Bengez


 


Proizvodnja hrvatskh eurokovanica
Foto: Božidar Bengez


Hrvatska kovnica novca d.o.o. osnovana 1993. godine u jeku Domovinskog rata kao Hrvatski novčarski zavod d.o.o., bila je jedan od važnih stupova nacionalnog identiteta u novoj samostalnoj Hrvatskoj.


Proizvodnja prigodnih kovanica u prošlosti je činila manji udio u poslovanju kovnice,


dok su danas, osim na domaćem tržištu, investicijski zlatnici i srebrnjaci Hrvatske kovnice novca prisutni na mnogim stranim tržištima. Prihvaćajući i spajajući prijašnja i novija znanja i vještine s novim tehnologijama te rastućim zahtjevima tržišta, Hrvatska kovnica novca razvija nove proizvode, katkad jednostavne i očekivane, katkad inovativne. U posljednjih par godina izdano je nekoliko iznimno atraktivnih kovanica.


Pet zlatnih kuna


Serija limitiranih izdanja zlatnika „Zlatna kuna“ s motivima optjecajnog kovanog novca obuhvaća zlatnike od jedne, dvije i pet zlatnih kuna. Kovanice od jedne i dvije zlatne kune su rasprodane, a dostupna je manja količina limitiranog zlatnika pet zlatnih kuna koji se može kupiti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca ili kod prodajnih partnera.


Kovanice s motivom Dalmatinskog psa izdane su u zlatnoj i srebrnoj varijanti a prvi puta u povijesti kovnica je otkovala i kovanice u boji. Zlatnik Dalmatinski pas od jedne unce limitiran je na svega 999.


Serija kovanica Dalmatinski pas
Foto: Branimir Kralj


S obzirom da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, ovi su investicijski zlatnici jedno od posljednjih izdanja s apoenima hrvatske kune. Od iduće godine Hrvatsku kovnicu novca čekaju novi izazovi i nove mogućnosti predstavljanja Hrvatske svijetu putem prigodnih kovanica s apoenom eura koje će putovati do ruku kolekcionara diljem svijeta.