Savršena nesavršenost osmijeha – Digital smile design

NL Promo

Istraživanja potvrđuju da je ljudsko oko „istrenirano“ primijetiti umjetno, neprirodno. Ipak, kada je u pitanju osmijeh dugo su godina standard u stomatologiji bili pretjerano savršeni osmjesi, pretjerano simetrični, super bijeli zubi. Rezultat – „fake“ osmijeh.

S druge strane ljudski mozak prepoznaje i cijeni ljepotu i harmoniju prirode. Priroda je uvijek bila inspiracija ljudima u kreiranju lijepoga. Kroz povijest ljudi su nastojali reproducirati ljepotu prirode kroz različite forme umjetnosti od slikanja, književnosti do plesa.


Upravo se najnoviji trendovi u kreiranju osmjeha temelje na prirodnost i skladu. Cilj je da novi zubi izgledaju što prirodnije uvažavajući konture lica pacijenta, njegovu strukturu kostiju, usnica i svih drugih parametara koji zajedno sa osmjehom čine identitet pojedinca.


Stomatologija posvećena transformaciji osmijeha je u kontinuiranoj potrazi i nastojanju da razumije morfologiju zuba, estetske parametre osmijeha, proporcije lica kako bi na najbolji način imitirala prirodu. Prirodu koja svoju savršenost crpi upravo iz tisuća simetrija ali i asimetrija, sićušnih nesavršenosti i jedinstvenosti. Prepoznati takve jedinstvenosti na svakom pacijentu, transformirati nedostatke uz poštivanje prirodnosti je ono što čini razliku između običnog stomatologa i onog izvrsnog.


U Rijeci jedan od prvih stomatoloških studija koji je prirodnost postavio kao imperativ u svome radu je stomatološki studio „Dentorium“: Dentorium je pionir u Hrvatskoj u implementaciji DSD-a (Digital Smile Designa). Digital Smile Design je sofware koji omogućuje stvaranje jedinstvenog osmijeha koji će odgovarati anatomiji i osobnosti svakog pacijenta, a pritom omogućuje izravan i transparentan uvid u financijski aspekt terapije. Digital smile design omogućuje da već pri prvim pregledima pacijent ima uvid u svoj budući osmijeh. Zvuči fantastično zar ne?


https://www.dentorium.hr/radovi-iskustva/pacijent-milica-b/Pitali smo dr. Daniela Žgombića, vlasnika stomatološkog studia Dentorium da nam detaljnije objasni po čemu je DSD toliko poseban. „DSD omogućuje kalibraciju pacijentovog osmijeha te pozicije zubi s kompjuterskim softverom. Samim time omogućuje fantastičnu preciznost dizajniranja osmijeha, a i savršeno je vizualno sredstvo u procesu izrade te komunikacije, kako s timom stručnjaka i tehničara, tako i s pacijentom. U tzv. mock-upu imamo dimenziju gdje pacijent može vidjeti sam sebe u budućnosti, povezati trenutno stanje s onim budućim i to je veliki motivacijski faktor“, kaže dr. Žgombić te dodaje da se, kada vide sami sebe u budućnosti, pacijenti nerijetko i rasplaču.


Priznaje nam da je i sam još uvijek fasciniram time što DSD može ponuditi te činjenicom da na neki način dira samu esenciju nečijeg života koji se toliko promijeni.


DSD je moćan alat na putu ka idealnom osmijehu i osobnoj transformaciji. Ovaj put započinje prvim pregledom u ordinaciji Dentorium na kojem ćete saznati sve potrebne informacije i detalje o cjelokupnom procesu. Trenutno u Dentoriumu traje akcija gdje za jedan plaćeni prvi pregled dobivate jedan gratis. Idealna kombinacija da sa dragom osobom krenete u transformaciju osmijeha.


Članak je nastao u suradnji sa dr. Danielom Žgombićem i Stomatološkim studiom Dentorium.