UČINKOVITO LIJEČENJE PSORIJAZE

PS: Sorry; Napokon slobodan!

Nacionalna javnozdravstvena kampanja vraća nadu oboljelima od psorijaze. Danas se psorijaza može učinkovito liječiti različitim sustavnim lijekovima te lokalnom terapijom i u većine se bolesnika može postići kompletna remisija bolesti, kaže prof. dr. sc. Marija Kaštelan, dr. med., voditeljica Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH u Klinici za dermatovenerologiju KBC-a RijekaJavnozdravstvena kampanja PS:Sorry; Napokon slobodan!, koju je nedavno pokrenulo Hrvatsko društvo psorijatičara, a pod pokroviteljstvom Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatskog dermatovenerološkog društva te Grada Zagreba, šalje važnu poruku svima onima koje je dotakla ova teška kronična kožna bolest. U Hrvatskoj je moguće liječenje vrlo učinkovitim biološkim lijekovima koji vraćaju slobodu, sreću i sigurnost oboljelima od kronične bolesti psorijaze i koje u potpunosti pokriva HZZO.


Ciljevi kampanje


Psorijaza je kronična bolest kože obilježena pojavom crvenih i ljuskavih promjena po tijelu, rukama i nogama, vlasištu i noktima. To je bolest koja nosi visoki fizički i psihički teret te stigmatizaciju što oboljelima uvelike narušava kvalitetu života. Bolesnici sa psorijazom se zbog svoje bolesti često izoliraju od okoline, povlače se u sebe i srame se svoje kože. Zbog dugotrajnog i uglavnom neuspješnog liječenja kremama, mnogi su digli ruke od sebe, prihvaćajući vječno skrivanje kao njihovo »novo normalno«. Upravo zato pokrenuta je kampanja s ciljem pružanja informacija oboljelima od psorijaze o važnosti liječenja i osvješćivanju dostupnosti novih oblika liječenja ove kronične bolesti. Također, cilj je poboljšati i razumijevanje šire javnosti o teškoćama i izazovima s kojima se bolesnici sa psorijazom susreću u svakodnevnom životu.
– Odgovarajućom i pravovremenom terapijom danas se može postići potpuna remisija bolesti, odnosno čista koža. Čista koža za oboljele znači povratak »normalnom« životu u kojem ne moraju skrivati svoje ruke i noge, u kojem nema ljusaka i u kojem se mogu baviti svim aktivnostima od kojih su ranije zbog nelagode i srama morali odustati, izjavila je prof. dr. sc. Marija Kaštelan, dr. med., voditeljica Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH u Klinici za dermatovenerologiju KBC-a Rijeka.


prof. dr. sc. Marija Kaštelan, dr. med., voditeljica Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH u Klinici za dermatovenerologiju KBC-a Rijeka


Pridružene bolesti


U svijetu od psorijaze boluje 125 milijuna osoba, a u RH ima oko 70.000 oboljelih. Riječ je o najčešćem kožnom oboljenju koje jednako pogađa i žene i muškarce, a javlja se najčešće između 15. i 30. godine života. Psorijaza, osim kože, u oko 40 posto oboljelih može zahvatiti i zglobove u vidu psorijatičng artritisa. Ova kronična bolest povezana je i s mnogim pridruženim bolestima, primjerice Crohnovom bolesti, dijabetesom, pretilosti, anksioznosti i depresije ili pak kardiovaskularnim bolestima, stoga je iznimno važna pravovremena reakcija pacijenata te adekvatno liječenje.
– Danas se psorijaza može učinkovito liječiti različitim sustavnim lijekovima te lokalnom terapijom i u većine se bolesnika može postići kompletna remisija bolesti. Najnoviji lijekovi, takozvani biološki lijekovi, ciljaju direktno molekule koje sudjeluju u imunološkom putu nastanka psorijaze. Izuzetno su učinkoviti u postizanju čiste kože, a imaju i dobar sigurnosni profil. I starija generacija lijekova tzv. bolest modificirajući lijekovi poput metotrekstata također imaju dobru učinkovitost u postizanju čiste kože. Stoga, danas nema razloga da oboljeli od psorijaze ne dobiju odgovarajući lijek i postignu remisiju svoje bolesti. U Rijeci se bolesnici mogu prijaviti na pregled u ambulantu Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH pri Klinici za dermatovenerologiju KBC Rijeka, dodala je prof. dr. sc. Marija Kaštelan, dr. med.

Gole noge prošetale Zagrebom

“Gole noge” građana, koje su se slobodno i bez srama prije tjedan dana prošetale centrom Zagreba, simbolično su obilježile početak kampanje PS: Sorry; Napokon slobodan!

Više informacija o bolestima i liječenju bolesti psorijaze može se pronaći na www.pssorryaza.hr, kao i na stranici www.drustvo-psorijaticara.hr.


Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim društvom psorijatičara